Kategorien News

Europees Comité van de Regio’s opent raadpleging over toekomstvisie voor grensoverschrijdende regio’s

Het Europese Comité van de Regio’s heeft een openbare raadpleging over de toekomstvisie voor grensoverschrijdende regio’s tot 2050 geopend. Dit gebeurde in samenwerking met de Europese Alliantie van Burgers in Grensoverschrijdende Regio’s.

Het Europese Comité van de Regio’s bestaat sinds 1994 en is een adviesorgaan van de Europese Unie. Het bestaat uit gekozen leden van regionale en lokale overheden uit alle lidstaten van de Europese Unie. Deze kunnen via het Comité van de Regio’s hun mening geven over wetgeving van de Europese Unie die directe gevolgen voor de regio’s en steden heeft.

De Europese Alliantie van Burgers in Grensoverschrijdende Regio’s bestaat sinds 2020 en is bedoeld om het leven van Europese burgers die in Europese grensregio’s wonen, te verbeteren. Als stakeholders zijn het Europees Comité van de Regio’s, de Werkgemeenschap van Europese Grensgebieden (WVEG), Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT) en de Midden-Europese Dienst voor Grensoverschrijdende Initiatieven (CESCI) betrokken.

Langetermijnvisie

Burgers die wonen en werken in een grensregio, krijgen vaak met verschillende problemen op het gebied van werk, vervoer en zorg te maken. Wanneer lokale en regionale overheden de grensoverschrijdende samenwerking willen intensiveren, krijgen ook zij regelmatig te maken met obstakels, bijvoorbeeld in de publieke dienstverlening. Doel van de raadpleging is dan ook om ervaringen en ideeën te verzamelen die als uitgangspunt gebruikt kunnen worden voor een langetermijnvisie. Hiermee moeten toekomstige tegenslagen voorkomen kunnen worden – vooral nu de coronacrisis voor gesloten grenzen gezorgd heeft.

De uitkomst van de raadpleging zal worden opgenomen in een resolutie van het Comité van de Regio’s. Deze zal bij de Conferentie over de toekomst van Europa als officiële bijdrage van het Comité van de Regio’s en de Europese Alliantie van Burgers in Grensoverschrijdende Regio’s gebruikt worden.

Vragenlijst

Onder andere bedrijven, lokale, regionale en nationale overheden, verenigingen en Euregio’s mogen aan de raadpleging deelnemen. De raadpleging bestaat uit een vragenlijst. Deze kan tot 14 maart 2021 hier ingevuld worden en is beschikbaar in alle talen van de Europese Unie.

Meer informatie is te vinden bij Kenniscentrum Europa Decentraal.