Fietsknooppuntennetwerken Noord-Duitsland en Groningen met elkaar verbonden

Fietsknooppuntennetwerken Noord-Duitsland en Groningen met elkaar verbonden
De onthulling van het informatiepaneel bij Bellingwolde, met Matthias Groote (Landrat van Landkreis Leer), Fleur Gräper-van Koolwijk (gedeputeerde verkeer en vervoer), Ilona Heijen (Hoofd INTERREG), Marc-André Burgdorf (Landrat van Landkreis Emsland), Mirjam Wulfse (gedeputeerde toerisme) en Giny Luth (wethouder Westerwolde). (c) Provincie Groningen

Dankzij een verbeterd knooppuntensysteem tussen de provincie Groningen, de Duitse Landkreis Emsland en de Duitse streek Ostfriesland is het in het noorden van Nederland een stuk eenvoudiger geworden om met de fiets de grens over te steken. Bij acht grensovergangen zijn informatieborden geplaatst met een fietskaart van de Nederlandse en Duitse omgeving. Het eerste knooppuntenbord werd vrijdag 10 september officieel onthuld. 

Wie tot nu toe via de bekende fietsknooppunten door de provincie Groningen reed, kreeg ter hoogte van de Duitse grens geen suggesties voor fietsroutes in Duitsland: in de Duitse grensregio bestond tot voor kort geen fietsknooppuntennetwerk. Dit jaar kwam daar verandering in. In Emsland en Ostfriesland is nu, naar Nederlands voorbeeld, een nieuw fietsknooppuntennetwerk ontwikkeld. De Nederlandse en Duitse netwerken zijn tevens aan elkaar gekoppeld. Vanuit de Duitse knooppunten wordt nu verwezen naar de Nederlandse bestaande knooppunten en andersom. De routes lopen door over de grens en zo ontstaat een logische verbinding voor fietsers. Er zijn nieuwe informatieborden met kaarten geplaatst en fietsers worden via nieuwe bordjes verwezen naar de routes over de grens. De nieuwe fietsknooppunten worden tevens toegevoegd aan bestaande applicaties, waardoor het ook mogelijk is om de route met de smartphone op te vragen. Ook de digitale en papieren kaarten met fietsroutes worden aangepast.

Opening

Bestuurders uit Ostfriesland, Emsland en Groningen onthulden het eerste knooppuntenbord bij de Duitse grens vlakbij Bellingwolde op vrijdag 10 september. De bestuurders fietsten naar fietsknooppunt 93, waar het nieuwe informatiebord met de fietskaart van de Nederlandse en Duitse omgeving is geplaatst. Namens de provincie Groningen waren gedeputeerden Fleur Gräper – van Koolwijk en Mirjam Wulfse bij de opening aanwezig.

Fietstoeristen

Met acht nieuwe knooppunten in de grensregio hopen Groningen, Emsland en Ostfriesland meer fietstoeristen aan te trekken. De fietser kan nu eenvoudig en vrijwel ongemerkt de grens oversteken en onbekend terrein ontdekken. Hierdoor neemt de kans op meer toeristen en een langer verblijf in de regio toe. Het Duitse en Nederlandse fietsnetwerk is te vinden op www.fietsknoop.nl/planner.

Financiering

De provincie Groningen ontwikkelde het knooppuntensysteem in samenwerking met Emsland, Ostfriesland, en Routebureau Groningen. De kosten voor het verbinden van het Duitse en Groningse fietsnetwerk waren 100.000 euro. De helft daarvan is gefinancierd uit de Europese subsidieregeling Interreg vanuit de Eems Dollard Regio (EDR). De provincie draagt ongeveer 15.000 euro bij aan het project.

X