Wie in Duitsland een warmtepomp koopt en zijn gasaansluiting buiten bedrijf wil laten stellen, kan te maken krijgen met kosten. In sommige steden zijn deze relatief hoog, in andere steden hoeft juist niets te worden betaald. Hoewel Duitsland internationaal gezien achterloopt, worden steeds meer huizen uitgerust met warmtepompen. En dat geldt niet alleen voor nieuwbouw; ook eigenaren van bestaande woningen vervangen steeds vaker hun oude gasverwarming door een moderne warmtepomp om hun huis goedkoper en duurzamer warm te houden. Een warmtepomp kost inclusief installatie echter veel geld. Des te vervelender is het als er dan nog onverwachte kosten ontstaan door het afsluiten van de gasaansluiting. Wat gemeenten in Noordrijn-Westfalen zoal in rekening brengen heeft de Neue Ruhrzeitung/Neue Rheinzeitung (NRZ) onlangs op een rijtje gezet.
Loskoppeling gasnetwerk
Een echtpaar uit Moers kreeg onlangs met een onaangename verrassing te maken. Na de installatie van een nieuwe warmtepomp diende het stel bij energieleverancier Enni een aanvraag in om de gasaansluiting te laten afsluiten. Nu moet het echtpaar diep in de buidel tasten: de noodzakelijke afsluiting kost 952 euro. Enni rechtvaardigt dit met de hoge kosten die gepaard gaan met het afsluiten van het huis van de hoofdgasleidingen. Sinds mei 2024 kan de energieleverancier de gasaansluiting niet meer zomaar afsluiten om “kosten- en veiligheidsredenen”. Als de gasaansluiting van een woning niet langer nodig is, moet deze worden losgekoppeld van het gasnetwerk. Dit brengt veel werk met zich mee, vooral op het gebied van civiele techniek. De gemiddelde kosten hiervoor bedragen ongeveer 2.000 euro. De klant hoeft echter maar 800 euro te betalen, plus btw.
Leidingen blijven liggen
Wie in Oberhausen woont, heeft geluk: het afsluiten van de gasaansluiting is hier gratis voor klanten. Er is echter één uitzondering. In deze stad worden volgens Energieversorgung Oberhausen afsluitingen van het gasnetwerk alleen in rekening gebracht als het gebouw wordt gesloopt. Dit kost meestal 850 euro. Wie overschakelt van een gasverwarmingssysteem naar een warmtepomp, hoeft niet te betalen voor de bijbehorende werkzaamheden. Als een klant in Oberhausen vraagt om de gasaansluiting buiten bedrijf te stellen, krijgt hij een brief van het netwerkbedrijf in Oberhausen. Er wordt volgens de leverancier expliciet gevraagd of er in de toekomst zeker geen gas meer nodig is, omdat de buitenbedrijfstelling betekent dat de verbinding met het gasnetwerk wordt verbroken. De leidingen blijven echter op het betreffende terrein liggen en moeten daarom nog steeds regelmatig worden gecontroleerd. Volgens de wet moet dit uiterlijk elke twaalf jaar gebeuren.
Toestemming van de klant
In Kleve zijn de kosten voor het afsluiten van de gasaansluiting afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, bijvoorbeeld als er kosten gemoeid zijn met het herstel van de grond. Het afsluiten door Stadtwerke Kleve is echter altijd gratis na schriftelijke toestemming van de klant. In Düsseldorf is de situatie vergelijkbaar. Er zijn ook geen kosten voor het afsluiten van het gas en het verwijderen van de meter. Als het gas bij een huis wordt afgesloten, moet er eerst een put worden gegraven om de aansluitleiding te verwijderen en het ingangspunt van het huis af te dichten. Daarna wordt de greppel weer opgevuld en het oppervlak hersteld. Stadtwerke Düsseldorf verzekert dat er voor de eigenaar geen kosten ontstaan.
Veiligheidsmaatregelen veroorzaken kosten
In Essen is de situatie anders. “Een klant die zijn aardgasaansluiting wil afsluiten, moet zelf de kosten dragen voor de gewenste afsluiting, omdat de gemeentelijke nutsbedrijven aanzienlijke kosten maken tijdens de afsluiting”, legt Roy Daffinger, woordvoerder van Stadtwerke Essen, uit in gesprek met de NRZ. Omdat de aardgastoevoerleidingen zich vaak onder de openbare weg bevinden, moeten er ook uitgebreide verkeersveiligheidsmaatregelen worden genomen. In het ergste geval moeten er zelfs verkeerslichten worden geïnstalleerd of rijstroken worden afgesloten. “Dit kan leiden tot kosten die kunnen oplopen tot bedragen van vier cijfers”, aldus het bedrijf. Een afsluiting wordt daarom altijd gefactureerd op basis van tijd en materiaal, er is geen vast tarief.
Warmtepompen steeds populairder
Volgens de Duitse warmtepompvereniging (Bundesverband Wärmepumpe e.V.) werden er vorig jaar ongeveer 356.000 warmtepompen verkocht in Duitsland – meer dan ooit tevoren. In 2022 waren dat er 236.000. Voor het tweede jaar op rij groeide de verkoop dus met meer dan 50 procent. Lucht-/waterwarmtepompen zijn goed voor meer dan 90 procent van de totale verkoop, terwijl grondwarmtepompen al jaren tussen de 5 en 10 procent liggen.