Kategorien News

Gasunie wil waterstofnetwerk realiseren in Duitse deel Noordzee

Het Nederlandse overheidsbedrijf Gasunie, dat verantwoordelijk is voor het transport van Nederlands aardgas, wil in het Duitse deel van de Noordzee een waterstofnetwerk aanleggen. Via dit Duitse netwerk moet grootschalige waterstofimport vanuit Noorwegen mogelijk worden gemaakt. Ook moet het netwerk een belangrijke rol gaan spelen bij het transport van waterstof die wordt opgewekt door (toekomstige) windparken op de Noordzee. Daarbij zal het Duitse offshore netwerk op het Nederlandse offshore netwerk worden aangesloten. Dit biedt Nederland nieuwe importmogelijkheden en op termijn ook de mogelijkheid om waterstof te exporteren.

Om de ontwikkeling van dit offshore waterstofnetwerk mogelijk te maken, heeft Gasunie de status van ‘Project of Common Interest’ (PCI) aangevraagd bij de Europese Commissie. Deze PCI’s hebben de hoogste prioriteit binnen de onderlinge verbinding van Europese energie-infrastructuur en ontvangen ook Europese subsidies. De aanvraag van Gasunie is onderdeel van het internationale verband ‘Clean Hydrogen for Europe’, waarin Nederlandse, Duitse, Belgische, Franse en Noorse bedrijven samenwerken. Zij richten zich daarbij op samenwerking in Noordwest-Europa in de gehele waterstofketen: van productie, transport en opslag tot het aansluiten van eindgebruikers op het netwerk. Het Duitse waterstofnetwerk moet in 2030 in gebruik worden genomen, waarna het in de jaren daarna met het Nederlandse netwerk zal worden verbonden.

Noordzee cruciaal in Duitse waterstofstrategie

Ook voor de Duitse overheid is de Noordzee van cruciaal belang voor de energietransitie, mede doordat het land zichzelf als sleutelregio op de Europese waterstofmarkt ziet. Bovendien draagt het netwerk op de Noordzee bij aan Europese energieonafhankelijkheid. Waterstof die wordt gewonnen in windparken op de Noordzee kan via het netwerk naar Duitsland worden vervoerd.

Nederland, Duitsland, België en Denemarken ondertekenden in 2022 bovendien de zogenoemde ‘Esbjerg-verklaring’, waarin de ontwikkeling van de Noordzee als groene energiecentrale is vastgelegd. Netbeheerders en regeringen uit deze vier landen werken samen om windenergie van windparken op de Noordzee te vervoeren naar het vasteland en windenergie in waterstof om te zetten.

Op het vasteland van Nederland en Noord-Duitsland wordt al aan grootschalige waterstofinfrastructuur gewerkt, zowel in waterstoftransport als -opslag. Gasunie speelt hierin een belangrijke rol. Deze verbindende rol zal verder worden uitgebreid op de Noordzee, om zo de verschillende offshore waterstofnetwerken aan elkaar te koppelen en hiermee de energietransitie te versnellen.