De politie van de Kreis Kleve werkt niet structureel samen met Nederlandse autoriteiten in de strijd tegen drugslaboratoria. Tot deze conclusie kwam onlangs de Neue Ruhrzeitung/Neue Rheinzeitung (NRZ) in een bericht over drugsgerelateerde criminaliteit in het grensgebied met Duitsland. Uit onderzoek van de Nederlandse veiligheidsautoriteiten blijkt dat de productielocaties voor synthetische drugs zoals speed, ecstasy, crystal meth en MDMA zich hebben verplaatst naar de Duits-Nederlandse grens in de provincies Gelderland en Overijssel. De Nederlanders gaan ervan uit dat het probleem in Duitsland al groter is dan eerder werd erkend, omdat er nog steeds te weinig aandacht wordt besteed aan het probleem in Duitsland.
Drugsafval in grensgebied gedumpt
Het verantwoordelijke directoraat van de districtspolitie in Kleve verklaarde onlangs tegenover de NRZ dat het niet kan beoordelen of de productie van synthetische drugs in de Kreis Kleve is toegenomen. Niettemin wordt erkend dat er afvalproducten van de illegale drugsproductie in het Duits-Nederlandse grensgebied worden gedumpt. “Het dumpen van afvalproducten van de drugsproductie wordt niet alleen beschouwd als een milieudelict, maar ook als een overtreding van de Duitse wet op verdovende middelen, zodat er een onderzoeksprocedure wordt opgestart als dit wordt ontdekt”, aldus het commentaar van de politie in Kleve. “In de regel neemt de districtspolitie van Kleve contact op met de Nederlandse politie, omdat de drugslaboratoria zich meestal op Nederlands grondgebied bevinden.” De politie is ook niet op de hoogte van een mogelijke toestroom van drugsgerelateerde criminaliteit vauit Nederland. “Als Nederland echter de druk op de daders zou opvoeren, kan een verplaatsing van de bedrijfspanden naar Duitsland niet worden uitgesloten”, aldus de Direktion Kriminalität in gesprek met de NRZ.
Geen structurele samenwerking
Op de vraag of het districtsbestuur samenwerkt met de Nederlandse autoriteiten op het gebied van de bestrijding van drugslaboratoria en of er een grensoverschrijdende werkgroep is, luidt het antwoord van de politie: “Nee. De samenwerking beperkt zich tot individuele incidenten waarvan de grensoverschrijdende verbanden bekend zijn.” Er is ook geen team bij de districtsrecherche dat zich specifiek bezighoudt met georganiseerde drugscriminaliteit in de grensregio. “In dergelijke gevallen wordt de zaak behandeld door een centrale afdeling binnen het politiebureau van Kleve. Als er aanwijzingen zijn voor georganiseerde misdaad, is het hoofdbureau in Krefeld verantwoordelijk.”