Kategorien News

Geen ‚gelber Zettel‘ meer in de toekomst?

Wie in Duitsland werkt en ziek wordt, moet bij zijn huisarts een zogenaamd ‘gelber Zettel’ halen en deze bij zijn werkgever en ‘Krankenkasse’ inleveren. Dat gaat wellicht veranderen: het ‘Bundesministerium für Wirtschaft und Energie‘ wil deze procedure nu digitaliseren. Dat meldt STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater uit Kleve.

Duitsland zet de laatste tijd in op digitalisering en wil de kansen die het digitale tijdperk biedt volop benutten. Daarom heeft het ‘Bundesministerium für Wirtschaft und Energie‘ een nieuw wetsontwerp, genaamd ‘Drittes Bürokratieentlastungsgesetz’ (BEG III), ingediend. Hiermee wil het ministerie onder andere de bureaucratie en kosten bij ziekmeldingen van werknemers verminderen.

De klassieke ziekmelding

Werknemers moeten momenteel, indien zij zich ziek melden, een kopie van een medisch attest opgesteld door een arts overleggen aan hun werkgever. Daarnaast moeten ze een tweede kopie naar hun Krankenkasse sturen. Hoewel dit hooguit 15 minuten in beslag neemt voor een werknemer en misschien niet meer dan twee euro kost, wil het Bundesministerium für Wirtschaft und Energie veel tijd en geld besparen met digitalisering. In 2017 hebben artsen in Duitsland namelijk ongeveer 77 miljoen Krankschreibungen geschreven. Werknemers waren in totaal 19,25 miljoen uur kwijt aan het versturen van medische attesten. Met deze maatregel wil men bovendien veel papier(kosten) besparen.

Verplichting werknemer vervalt

In de toekomst zal niet de werknemer, maar de arts via de elektronische weg het medische attest naar de Krankenkasse sturen. Werkgevers kunnen dan via de Krankenkasse het medische attest digitaal inzien. Indien het wetsontwerp wordt aangenomen, hoeft de werknemer het medische attest niet meer zelf te versturen. Het is echter op dit moment onduidelijk of het wetsontwerp zal worden goedgekeurd en of het zal leiden tot een nieuwe wet.

Het medische attest

Het medische attest bevat enkel een verklaring over het begin en de duur van de arbeidsongeschiktheid en tevens de einddatum van de loondoorbetaling. Het attest bevat geen informatie over de medische diagnose.

In Duitsland geldt in het algemeen dat een werknemer pas na drie kalenderdagen een medisch attest naar zijn werkgever hoeft te sturen. Het is echter toegestaan om in de arbeidsovereenkomst hiervan af te wijken en voor te schrijven dat dit eerder dient te gebeuren.