Geheim over de grens: fietsen en cultuur snuiven tijdens jubileumjaar

Geheim over de grens: fietsen en cultuur snuiven tijdens jubileumjaar
Fietsen op de Vredesroute. Foto (c) Christoph Steinweg

Een goede buur is beter dan een verre vriend: in het Nederlandse Coevorden en het Duitse Nordhorn weet men dat als geen ander. Die vriendschap tussen beide steden werd zestig jaar geleden bezegeld met het sluiten van een stedenband – en werd in het kader van het jubileum dit jaar bekroond met de nieuwe 120 km lange fietsroute ‘Wasserschwert’. Ook de Duitse Vredesroute, van Münster naar Osnabrück, is in 2023 gewijd aan een jubileum: dat van 375 jaar Vrede van Westfalen. In Osnabrück wordt dit gedenkwaardige moment in het laatste weekend van augustus gevierd met de ‘Kulturnacht XXL’. Op 3 oktober staat de Westfaalse Vrede bovendien centraal tijdens de wielerronde Sparkassen Münsterland GIRO.

De fietsroute ‘Wasserschwert’, tussen Coevorden en Nordhorn, voert door uitgestrekte groene velden, langs kabbelende beekjes en over rustige landweggetjes. Hierdoor kunnen fietsers genieten van de natuurlijke pracht van zowel Nederland als Duitsland – en kennismaken met de kleine maar fijne verschillen tussen de twee buurlanden. Cultuurliefhebbers komen in Coevorden aan hun trekken: in het Stedelijk Museum maken zij een tijdreis door de roerige geschiedenis van de stad, gekenmerkt door een eeuwige strijd om de macht. In het recent gerenoveerde kasteel van Coevorden, gelegen in het centrum van het historische vestingstadje, is de geschiedenis eveneens voelbaar. De Duitse stad Nordhorn, vlak over de grens bij Denekamp, staat door haar ligging op een eiland helemaal in het teken van water. Bezoekers kunnen hier naar hartenlust shoppen tussen de twee armen van de Vecht, of de stad in een rondvaartboot, waterfiets of kano vanaf het water verkennen. In een van de vele restaurants en cafés kunnen dagjesmensen en toeristen alle indrukken vervolgens even op zich laten inwerken.

Iedereen kan fietsen

Toerfiets, ligfiets of e-bike: de fietsroute kan probleemloos met al deze tweewielers worden afgelegd. De moeilijkheidsgraad is eenvoudig en het aantal stopplaatsen langs de weg talrijk. Fietsers kunnen onderweg pauzeren in een van de gezellige cafés en restaurants of neerstrijken op een van de picknickplaatsen. De rondlopende fietsroute kan zowel vanuit Coevorden als vanuit Nordhorn worden verkend en in meerdere kortere etappes worden opgedeeld. Hierdoor is de route ook geschikt voor een ontdekkingstocht met het hele gezin. De route is, opgesplitst in twee etappes, te vinden in de outdoor-app Komoot:
https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1199773976
https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1199779500

Fietsen in de voetsporen van de vredesruiters

Het historische Raadhuis in Osnabrück. Foto (c) Christoph Steinweg

Het is een van de iconen van de Europese geschiedenis: de trap voor het imposante raadhuis in Osnabrück. Hier verkondigde de toenmalige ‘persvoorlichter’ van Osnabrück op 25 oktober 1648 het einde van de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en werd de republiek als soevereine staat erkend. Op 15 mei 1648 werd in Münster al een vredesverdrag getekend tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tegelijkertijd kwam er ook een einde aan de Dertigjarige Oorlog, waarbij veel andere Europese landen betrokken waren geraakt.

 

 

 

De Prinzipalmarkt in Münster. Foto (c) Christoph Steinweg

Op de Vredesroute, een volledig bewegwijzerde fietsroute van Münster naar Osnabrück, volgen pedaalridders de sporen van de postkoeriers en vredesruiters. Zij zorgden tijdens de vredesonderhandelingen tussen 1643 en 1648 voor een betrouwbare communicatieverbinding tussen beide steden en brachten uiteindelijk het goede nieuws van de vrede. Langs de route vol historische bezienswaardigheden en door ongerepte natuur zijn bovendien twaalf nieuwe luisterplekken te vinden, waar voorbijgangers in het Nederlands, Duits en Engels meer te weten kunnen komen over de gebeurtenissen uit deze tijd.

Sparkassen Münsterland GIRO en Leezen Cup

Op 3 oktober, de Dag van de Duitse eenheid, vormen Münster en Osnabrück het toneel van de Sparkassen Münsterland GIRO, die eveneens in het teken staat van 375 jaar Westfaalse Vrede. De beste wielrenners ter wereld strijden hier vanaf 12.45 uur om de winst. De wielerprofs starten bij het raadhuis in Osnabrück en fietsen via het Teutoburgerwoud naar het historische raadhuis van Münster. Recreatieve fietsers gaan ’s ochtends vanaf 08.00 uur al van start voor de Leezen Cup, over een afstand van 60, 95 of 125 kilometer.

Kulturnacht XXL in Osnabrück

Ook Osnabrück laat het 375-jarige jubileum van de Westfaalse Vrede niet onopgemerkt aan zich voorbijgaan. Om dit te vieren staat de stad op 25 en 26 augustus helemaal in het teken van de gratis toegankelijke Kulturnacht XXL, met vijftig verschillende programmapunten op honderd verschillende locaties in en buiten het centrum. Hoogtepunt is het 360°-concert op zaterdagavond op het marktplein, waarbij professionals en amateurzangers samen het podium beklimmen. De show staat in het teken van oorlog en vrede en legt daarbij ook een link met de geschiedenis van Osnabrück. Centraal moment daarbij is de verkondiging van de Westfaalse Vrede vanaf de trap van het raadhuis van Osnabrück. Bovendien zijn de plaatselijke musea vanaf 18.00 uur gratis toegankelijk voor het publiek.

Over Geheim over de grens

Vlak over de Nederlands-Duitse grens zijn volop geheimen te ontdekken: in de drie Duitse vakantieregio’s Münsterland, Grafschaft Bentheim en Osnabrücker Land, op slechts 2,5 uur rijden vanaf Utrecht, krijgen bezoekers dicht bij huis het gevoel heel ver weg te zijn. De drie regio’s, gelegen in de achtertuin van de Achterhoek, Twente, Groningen en Drenthe, zetten zichzelf in Nederland toeristisch op de kaart onder de naam Geheim over de grens.

X