Bijna 2,5 miljoen mensen wonen in de grensstreek Gelderland Noordrijn-Westfalen. Hiervan woont de helft in de provincie Gelderland. Tegen welke grenzen lopen bewoners in de Gelderse grensregio aan? Welke kansen liggen er in de samenwerking tussen de Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Borken, Kleve en Wesel? Inwoners van Gelderland kunnen op 15 november tijdens het Gelders debat meepraten over wonen, werken en studeren in de grensregio.
Op een aantal gebieden verloopt de samenwerking in de grensstreek prima. Zo zijn er succesvolle culturele grensoverschrijdende initiatieven. Ook weten overheden aan weerszijden van de grens elkaar te vinden als het om (water)veiligheid gaat. Maar er is ruimte voor verbetering. Daarom hebben bestuurders van diverse overheden begin dit jaar samen een actielijst opgesteld, met oplossingen voor belemmeringen waar inwoners, ondernemers en studenten in de grensregio tegenaan lopen. Tot resultaten komen kost tijd.
Gelders debat
Provinciale Staten van Gelderland horen graag wat de ervaringen van de inwoners van Gelderland zijn. Zij zijn op 15 november 2017 van harte welkom in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek om mee te praten over wonen, werken en studeren in de grensregio. De inloop start om 17.00 uur en het debat vindt plaats van 18.00 tot 20.00 uur.
Het debat gaat in op de volgende thema’s:
– Succesvolle grensoverschrijdende samenwerkingen
Lokale voorbeelden van brandweer en ambulancezorg in de gemeenten Berkelland en Winterswijk. Wat kunnen we daarvan leren?
– Informatievoorziening aan ondernemers en bedrijven
Verbeteren van de informatievoorziening en dienstverlening aan bedrijven die over de grens willen ondernemen. Regels en juridische belemmeringen verminderen.
– Diploma-erkenning en gelijke studentenrechten
Het erkennen van diploma’s vereenvoudigen en belemmeringen voor het volgen van een stage of leerplek zoveel mogelijk verminderen.
– Mobiliteit
Regionale bereikbaarheid verbeteren en een aantrekkelijke grensregio zijn.
De provincie heeft alvast enkele bewoners in de grensstreek gevraagd naar hun ervaringen:
Geen OV-studentenkaart voor Duitse student
Daniel, Duitse student aan de Radboud Universiteit, forenst tussen zijn woonplaats aan de Duitse grens en Nijmegen. ‘De trein is op 200 meter afstand van mijn huis, maar helaas heb ik geen OV-studentenkaart, zoals de Nederlandse studenten. Ik reis daarom met de auto want dat is goedkoper.’
Persoonlijk gesprek bij de bank
Alex was verrast dat hij in Duitsland werd uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om met de bank in de buurt kennis te maken. ‘In Nederland regelen we bijna alles digitaal en is de bank onpersoonlijk geworden, alleen gericht op winst. Het is een eye-opener dat je nu in Duitsland weer de meerwaarde ontdekt van écht aandacht en tijd hebben voor elkaar. Dat zijn we in Nederland bijna helemaal kwijtgeraakt.’
Diploma niet geldig over de grens
Vera, MBO-scholiere, heeft haar opleiding afgerond. ‘Met mijn opleiding zou ik zo aan de slag kunnen over de grens, maar mijn diploma is daar niet geldig.’
Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich voor het Gelders debat aanmelden via de website van de Provincie Gelderland.