Gemeente Enschede en Stadt Münster vergaderen over wijkaanpak en duurzame projecten

Gemeente Enschede en Stadt Münster vergaderen over wijkaanpak en duurzame projecten
Foto (c) Gemeente Enschede

Op 23 april kwamen de colleges van Gemeente Enschede en Stadt Münster bijeen voor een gezamenlijke vergadering bij sportvereniging Rigtersbleek. Het centrale thema was de wijkaanpak, waarbij de nadruk lag op het delen van ervaringen en kennis tussen beide steden over woonwijken met specifieke uitdagingen of problemen.

De vraag vanuit Münster over hoe Enschede omgaat met aandachtswijken leidde tot een waardevolle kennisuitwisseling. Timo Keuken, stadsdeelmanager van Enschede Zuid en West verzorgde een presentatie waarin hij de aanpak vanuit Gemeente Enschede toelichtte. Ook een wijkregisseur en jeugdcoördinator van de Gemeente Enschede leverden hier een bijdrage aan, door gezamenlijk een breder perspectief van de integrale aanpak in de wijken te geven.

“Investeren in de fysieke omgeving in Zuid gaat verder dan het stapelen van stenen. Het is ook een investering in de sociale samenhang, leefbaarheid en gezondheid van onze inwoners”, aldus Keuken. “Leefbare groene wijken verminderen niet alleen de sociale vraagstukken, maar ook de kosten die ermee gepaard gaan.”

Duurzame projecten

Naast de wijkaanpak stond ook een bespreking op de agenda over het aanscherpen van gezamenlijke thema’s die zowel op stedelijk als regionaal niveau moeten worden aangepakt. Hierbij werd extra aandacht besteed aan projecten rond de thema’s klimaat, water en natuurvriendelijk bouwen. Deze focus op duurzaamheid onderstreept dat beide steden graag een groenere toekomst willen en samenwerken om het milieu te verbeteren.

Enschede en Münster zijn sinds 2021 partnersteden. Het onderling uitwisselen van informatie door gemeentemedewerkers is daar een belangrijk onderdeel van. Zo gingen medewerkers van het team Stadsdeelmanagement van Gemeente Enschede eerder al op bezoek bij hun collega’s in Münster. Daarnaast werken de steden niet alleen samen op het gebied van wijkaanpak, maar ook in bredere zin als het gaat om duurzame ontwikkelingen en projecten in de regio.

Deze activiteiten werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg-programma Deutschland-Nederland.

X