Je eigen land een paar maanden lang vanuit het perspectief van een Duitse journalist bekijken en Duitsland op een unieke manier van binnenuit leren kennen – dat is wat er tijdens het Journalistenstipendium Nederland-Duitsland gebeurt. Tijdens deze uitwisseling gaan Nederlandse journalisten twee maanden op een Duitse redactie aan de slag en vice versa. De eerstvolgende uitwisseling vindt in het voorjaar van 2020 plaats. Tot 1 oktober kunnen geïnteresseerde journalisten zich hiervoor nog aanmelden.

In 1994 werd de uitwisseling voor het eerst georganiseerd. Directe aanleiding voor het opzetten van een uitwisselingsprogramma voor Nederlandse en Duitse journalisten was toen de bijzondere bewustwording in Nederland van de risico’s die de Duits-Nederlandse betrekkingen liepen als gevolg van bepaalde gebeurtenissen, zoals de Clingendael-enquête in 1993 en de zogenaamde ‘Ik ben woedend’-briefkaartenactie in datzelfde jaar. Er doen elk jaar gemiddeld vijf Nederlandse en vijf Duitse journalisten mee, die op redacties van nationale en regionale dagbladen, tijdschriften, radio- en televisiezenders terechtkomen.

De uitwisseling wordt georganiseerd door de Duitse organisatie Internationale Journalistenprogramme (IJP) en het Nederlandse Journalistenstipendium Duitsland Nederland (JDN). De werkzaamheden voor JDN worden verricht door Meines Holla & Partners. Opdrachtgevers en financiers van het stipendium zijn de beide Ministeries van Buitenlandse Zaken.

Voorwaarden

Belangstellende journalisten moeten minimaal drie jaar journalistieke ervaring hebben en gemotiveerd en internationaal georiënteerd zijn. Alle specialismen zijn welkom, maar een grote belangstelling voor Duitsland is een vereiste. Zowel journalisten in vaste dienst als freelancers mogen meedoen.

Stipendium

De deelnemende journalisten krijgen een eenmalige beurs van 3500 euro, waarmee verblijf- en reiskosten grotendeels kunnen worden gedekt. De deelnemers zijn verplicht om van tevoren een intensieve taalcursus te volgen. Ze ontvangen van het gastmedium geen verdere vergoeding voor hun werkzaamheden.

Tijdsindeling

Medio november 2019 wordt bekendgemaakt welke journalisten aan de uitwisseling deel mogen nemen. Het tijdsplan voor het voorjaar van 2020 ziet er vervolgens zo uit:

Taalcursus: 5 maart – 11 maart 2020
Inleidend seminar: 11 maart – 13 maart 2020
Uitwisseling: 16 maart – 5 mei 2020
Afsluitend seminar: 6 mei – 8 mei 2020

Meer informatie

Meer informatie over de aanmelding is hier te vinden; algemene informatie over de uitwisseling hier.

X