Goed beslagen ten ijs in Duitsland

Een hapje eten of boodschappen doen in Duitsland, je tanden zetten in een Kaiserbrötchen of inslaan bij de Duitse drogist: voor inwoners van de Nederlands-Duitse grensregio is dat de normaalste zaak van de wereld. Duizenden Nederlanders gaan echter nog een stapje verder en steken meerdere keren per week de grens over om in Duitsland te gaan werken. Zij zijn zogeheten ‘grensgangers’ – en krijgen te maken met diverse grensoverschrijdende vraagstukken die soms voor hoofdbrekens kunnen zorgen. Een belangrijke schakel in de oplossing daarvan vormt het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal, dat (potentiële) grensgangers één keer per maand tijdens het Grensgangerspreekuur informeert over alle grensoverschrijdende vraagstukken bij het werken en wonen in Duitsland. Het laatste spreekuur van dit jaar vindt plaats op dinsdag 29 november van 09:00 uur tot 12:30 uur bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D).

Grensgangers kunnen die ochtend aankloppen bij diverse adviseurs met vragen over bijvoorbeeld hun pensioenvoorziening, sociale verzekeringen of zorgverzekering. Er zitten experts van diverse Nederlandse en Duitse organisaties klaar, zoals de belastingdiensten, vakbonden, UWV, het Bureau Duitse Zaken (BDZ) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Agentur für Arbeit, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland. Zij geven advies over de meest uiteenlopende kwesties rondom grensoverschrijdend wonen en werken.

Uitzonderingsregeling sociale zekerheid verlengd

Eén van deze kwesties is de uitzonderingsregeling voor grensoverschrijdende sociale zekerheid voor thuiswerkende werknemers die in Nederland wonen en een werkgever in Duitsland hebben. „Normaal gesproken leidt de situatie waarin een grenswerker meer dan 25 procent van zijn werktijd thuis werkt tot een wijziging in zijn sociale verzekeringen: diegene zal in dat geval niet langer in het werkland verzekerd blijven, maar moet zijn sociale verzekeringspremies gaan afdragen in het woonland“, legt Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal, uit. “Tijdens de coronapandemie is besloten dat deze regeling bij wijze van uitzondering tijdelijk niet toegepast zou worden, omdat toen veel werknemers thuis zijn gaan werken. Deze uitzonderingsregeling zou per 1 januari 2023 aflopen. Deze week is echter bekendgemaakt dat deze is verlengd tot en met 30 juni 2023.“

Aanmelden en meer informatie

Het eerstvolgende spreekuur wordt gehouden op dinsdag 29 november van 9:00 tot 12:30 uur, in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533) in Kleve. Het spreekuur is gratis; wel is aanmelden noodzakelijk. Er wordt gewerkt met tijdvakken van een halfuur per expert. Daarbij dienen geïnteresseerden vooraf aan te geven bij welke deskundigen zij advies willen inwinnen. Aanmelden kan telefonisch via +49 (0)2821 793079 of per e-mail via gip@euregio.org.

Liever persoonlijk advies? Ook daarvoor kan men terecht bij het GrensInfoPunt, zowel telefonisch of online als op locatie. Een afspraak maken kan via +49 (0)2821 793079 of via gip@euregio.org.