Grensoverschrijdend project Trechterbekercultuur officieel van start

Grensoverschrijdend project Trechterbekercultuur officieel van start

Het project ‘Trechterbekercultuur in de NL-D grensstreek’ is recent tijdens een kick-offbijeenkomst in Münster van start gegaan. Hierbij zijn de concrete pijlers voor dit grensoverschrijdende project voor samenwerking op het gebied van archeologie verder uitgewerkt. Ook is er gesproken over de beoogde resultaten.

De Trechterbekercultuur strekte zich tussen 4000 en 2700 v. Chr. van Nederland tot West-Oekraïne uit. Deze cultuur dankt haar naam aan de trechterbekers die gebruikelijk waren in die tijd. Omdat er archeologisch gezien geen grens bestaat tussen Nederland en Duitsland, kan de moderne grens hinderlijk zijn wanneer er archeologisch onderzoek wordt gedaan. Voorheen ontbrak de kennis over samenwerking op het gebied van cultureel erfgoed en het beheer ervan in internationale context. Om de grensoverschrijdende samenwerking op dit gebied te bevorderen is dit project opgezet.

De partners Provincie Overijssel, Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL), Provincie Gelderland en de Rijksuniversiteit Groningen werken in dit project samen. Provincie Overijssel is leadpartner. Geassocieerde partners zijn Provincie Drenthe, Ostfriesische Landschaft, Niedersächsisches Landesamt für Denkmalpflege Regionalreferat Oldenburg, Het Oversticht en Provincie Groningen.

Gezamenlijk wetenschappelijk fundament

Tijdens de startbijeenkomst zijn de drie pijlers van dit project verder uitgewerkt, te weten kennisdeling, kennisverspreiding en strategische en wettelijke kaders.

Bij de pijler kennisdeling is het plan om een gezamenlijk wetenschappelijk fundament aan te leggen. Hiervoor wordt een database gebouwd waarin informatie over vindplaatsen en vondsten gedeeld wordt. Deze database wordt zowel voor wetenschappers als voor het publiek toegankelijk. Als het project in 2026 afgelopen is, wordt de database ook beschikbaar voor andere regio’s.

Bekendheid bij het grote publiek

Bij het doel kennisverspreiding gaat het vooral om bekendheid bij het grote publiek. Dit gebeurt door middel van een boek, een reizende tentoonstelling en een evenement. Om iedereen te kunnen betrekken bij dit project, wordt de input van jongeren voor de uitwerking gevraagd. De activiteiten en publicaties worden te zijner tijd via verschillende kanalen aangekondigd en gepromoot.

Grensoverschrijdende belemmeringen

Tot slot worden de grensoverschrijdende belemmeringen – wettelijk, beleidsmatig en strategisch – die bij het doen van archeologisch onderzoek een rol kunnen spelen, in kaart gebracht. Ook wordt getracht ze uit de weg ruimen.

Resultaten

Ook is er in Münster gesproken over de gewenste resultaten van het project. Er zal een praktisch handboek over cross-culturele samenwerking worden gepubliceerd waarin het trechterbekercultuurproject als voorbeeld dient. Daarnaast gaat prof. dr. Daan Raemaekers samen met zijn Duitse collega’s uit Münster de onderzoekdatabase opzetten. Ook zal hij de bevindingen van het onderzoek in een wetenschappelijk artikel publiceren.

Archeologiedag Overijssel

Wie meer wil weten over dit onderwerp: op 23 maart 2024 vindt de Archeologiedag Overijssel plaats, waar ook een lezing over de trechterbekercultuur in Nederland en Duitsland gegeven wordt. Meer informatie hierover is hier te vinden.

X