Kategorien News

Grensoverschrijdende patiëntenzorg: digitale koppeling tussen Duitse ambulances en MST Enschede

In de Nederlands-Duitse grensregio wordt al op veel vlakken met elkaar samengewerkt. Ook in noodsituaties gebeurt dit regelmatig: wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk aan Nederlandse zijde van de grens gebeurt, kan een ambulance uit Duitsland soms sneller ter plekke zijn dan een Nederlandse ambulance. De Nederlandse en Duitse patiëntsystemen waren echter nog niet aan elkaar gekoppeld. In Overijssel is daar nu verandering in gekomen: Duitse ambulances kunnen nu digitaal patiëntgegevens naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede versturen.

ZorgNet Oost, MST Enschede, Kreis Borken, Nictiz, Enovation, Ambulancezorg Nederland en Bureau Acute Zorg Euregio werken intensief samen in de grensoverschrijdende patiëntenzorg. Wanneer er tijdens piekmomenten en acute situaties niet direct een Nederlandse ambulance beschikbaar is, ondersteunen Duitse ambulances in Nederland en vice versa. Bij alle partijen was er de wens om de informatievoorziening tijdens patiëntenvervoer te verbeteren. Voorheen werd er namelijk gewerkt met telefonie en sms-berichten. Hier is nu dus verandering in gekomen: er wordt nu gebruikgemaakt van een digitaal bericht, waarmee patiëntdata en eventueel letselfoto’s verstuurd kunnen worden. Een Duits bericht wordt hierbij automatisch vertaald naar het Nederlands.

Snel de juiste zorg

Traumachirurg en medisch manager Traumacentrum MST, Ralph de Wit, is hier blij mee. “We zijn hierdoor als ziekenhuis nog beter geïnformeerd over de toestand van een patiënt die uit Duitsland naar ons ziekenhuis wordt vervoerd. Hierdoor kunnen we betere voorbereidingen treffen en sneller de juiste zorg opstarten. Daarnaast wordt informatie direct digitaal in onze systemen vastgelegd, waardoor we effectiever kunnen werken.”

Kennis ook beschikbaar voor andere ziekenhuizen

De ervaringen en kennis uit dit project zullen ook beschikbaar worden gesteld aan andere Nederlandse ziekenhuizen.

De nieuwe manier van werken is mogelijk gemaakt mede dankzij de Europese subsidieregeling Interreg.