Groen licht voor tol op Duitse snelwegen

Tim Reckmann / pixelio.de

De Europese Commissie heeft ingestemd met de tolplannen van de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt. Wel zal de prijs van tijdelijke tolvignetten lager uitvallen dan aanvankelijk de bedoeling was. Hoe milieuvriendelijker de auto, des te minder tol er moet worden betaald. De tol geldt alleen op de Duitse snelwegen, niet op regionale wegen.

De Nederlandse minister van Infrastructuur, Melanie Schultz, heeft gedreigd om samen met haar Oostenrijkse collega Jörg Leichtfried, naar de Europese rechter te stappen als de tolplannen daadwerkelijk door gaan. Dobrindt heeft hier geen enkel begrip voor. Tegen de Duitse krant Bild zegt hij dat Nederlanders veelvuldig gebruik maken van de Duitse wegen. Hij vindt het niet meer dan logisch dat Nederlanders dan een redelijke bijdrage betalen. Ook betalen Duitsers al jaren tol in Oostenrijk, waardoor Dobrindt weinig begrip heeft “voor het Oostenrijkse gezeur”.

Duitse weggebruikers worden gecompenseerd voor de tol door een verlaging van de wegenbelasting. Jaarlijks moet de ‘Maut’ onder de streep zo’n 500 miljoen euro opleveren. Als de tolplannen doorgaan, zal de invoering ervan niet voor 2018 plaatsvinden, aldus de ANWB. Ook de ANWB is tegen invoering van de tol. De belangrijkste bezwaren van de Nederlandse organisatie voor verkeer en toerisme zijn:

  • Beperking vrije grensverkeer: principe losgelaten
  • Prijs buitenlanders hoger dan Duitsers (tolcompensatie)
  • Voorruit vol met stickers: weer ander tolsysteem erbij
  • Nederlanders dragen al bij via benzine accijns.

Eind november vond er nog een protest tegen de Duitse tolplannen plaats bij de grensovergang aan de A1/A30 van drie Nederlandse en drie Duitse burgemeesters.

Lees meer bij de NOS en de ANWB.

X