Hoe zoekt een inkoper in Duitsland naar jouw producten?

Hoe zoekt een inkoper in Duitsland naar jouw producten?

Google is ook in Duitsland de grootste zoekmachine – zowel voor particulieren als op de zakelijke markt. Maar daarnaast wordt er daar veel gewerkt met business-to-business zoekmachines of bedrijfsportalen – vrij onbekend in Nederland. Door daarop goed aanwezig te zijn, verhoog je de kans om gevonden te worden flink – het is immers voor inkopers een erg gemakkelijke manier om relevante leveranciers te vinden.

In Nederland gaan we er meestal vanuit dat ook de zakelijke gebruiker gewoonweg Google consulteert bij het zoeken naar bepaalde leveranciers. Duitse inkopers vertrouwen echter vaak naast Google op B2B-zoekmachines zoals ‘Wer liefert was’ of ‘Industrystock’. Puur gericht op de zakelijke markt bieden deze portalen de mogelijkheid producten en dienstverleningen gedetailleerd te presenteren aan relevante leads. Tegelijkertijd krijgen de inkopers er makkelijker een overzicht van potentiële leveranciers, zodat aanbieders als vragers baat hebben bij deze portalen.

Sterke positie van B2B zoekmachines in Google zoekresultaten

Zomaar een voorbeeld. Een reclamebureau bedenkt een reclamecampagne waarin bedrukte kartonnen bekers een rol spelen. Voor een goede leverancier zoekt men in Google naar ‘Papptrinkbecher’.

Zou jij dit product ook graag in Duitsland leveren? Staat jouw bedrijfsnaam tussen de zoekresultaten?

Dan heb je ongetwijfeld veel moeite en geld geïnvesteerd om dit voor elkaar te krijgen. Voor ieder ander die alsnog kans wil maken deze bekers te leveren is er een slimmere manier.

De bovenstaande zoekresultaten zijn afkomstig van een B2B-portaal. Wie op deze link klikt, ziet een lijst van aanbieders van kartonnen bekers die bij dit portaal staan ingeschreven. En met slechts één muisklik wordt een uitgebreid profiel van een bepaalde partij getoond, of een offerte gevraagd per mail aan alle aanbieders.

Voordelen voor aanbieders

Het is bijna onmogelijk om je website op een hele reeks relevante zoekbegrippen hoog te laten eindigen in de zoekresultaten. Precies daarom zijn de B2B-zoekmachines zo populair in Duitsland: ze verhogen je kans om gevonden te worden zowel via Google als rechtstreeks.

Omdat je profiel op een zakelijk portaal los staat van je website, vind je er bovendien Duitse leads zonder dat je een Duitse website hebt. En ontvang je ook nog eens uitsluitend aanvragen van bedrijven: particulieren zoeken niet via deze platforms.

In het kort:

  • Grotere kans om gevonden te worden
  • Linkbuilding ondersteunt de ranking van de eigen website
  • Identificatie van potentiële leads
  • Verhogen van naamsbekendheid door aanvullende advertenties
  • Geen Duitse website vereist

Voordelen voor vragers

De zoekresultaten in Google zijn eindeloos, en je moet bij elk apart een offerte opvragen. Met de zakelijke zoekmachine bespaar je jezelf dus veel tijd en moeite.

Samenvattend:

  • Hogere kwaliteit van zoekresultaten
  • Inzicht in vergelijkbare leveranciers
  • Tijdsbesparing

Nationale en internationale zoekmachines

Welke bedrijfsportalen zijn er überhaupt? En welke zijn voor jouw bedrijf het meest effectief? De bekendste zoekmachine van de Duitstalige markt is Wer Liefert Was. Sinds kort worden daarop ook niet-Duitse bedrijven geaccepteerd, wellicht ook door de fusie met de grootste internationale speler Europages. Andere portalen zijn in Duitsland Industrystock, Firmendatenbank en lieferanten.de – en bij de meeste is een basis vermelding gratis. Dit maakt het voor de portalen makkelijker om zelf leads te identificeren, en versterkt bovendien meestal ook de ranking van de eigen website.

Internationaal zijn naast het genoemde Europages, zoekmachines zoals Directindustry (met een aantal branchespecifieke subportalen) actief.

Heb je eenmaal een gratis account, dan ontvang je door de hoge concurrentie soms aantrekkelijke aanbiedingen voor meer uitgebreide servicepakketten. Het is interessant even snel te proberen welke zoekmachine het interessants is voor jou, door gewoon het belangrijkste zoekwoord in te tikken in www.google.de, in het Duits uiteraard. Zie je op de eerste pagina geen portaal verschijnen tussen de resultaten? Herhaal het dan met drie andere zoekwoorden. Kom je er niet uit, twijfel je welke service het best op jouw situatie aansluit of vraag je je af welke vertaling van jouw zoekwoord in de praktijk gebruikt wordt door de Duitse zoeker? Dan helpt het advies van een specialist bij het maken van de beste keuzes.

Conclusie

Het veroveren van de Duitse markt vergt inspanning en investeringen, maar het kan veel eenvoudiger dan we in Nederland gewend zijn. Door gebruik te maken van zakelijke zoekportalen vinden Nederlandse bedrijven op de B2B-markt sneller en vaker relevante leads.

Over de auteur

Petra Mouw is 100% Duits en kent het zakenleven in zowel Duitsland en Nederland. Met haar adviesbureau Cactus Marketing ondersteunt zij Nederlandse bedrijven die zaken willen doen met Duitsland. Van strategisch advies en communicatieplannen tot vertaalwerk en social media management. Samen met haar Duitstalige netwerkpartners ligt de focus hierbij op de zakelijke markt en helpt zij Nederlandse ondernemers ook graag om gevonden te worden op bedrijfsportalen.

 

 

 

X