Kategorien News

Huis kopen? Informeer of de gemeentelijke rekeningen zijn betaald.

Een nieuw trottoir, LED-verlichting om de zoveel meter en al het heerlijke nieuwe groen in de straat vinden in de regel bijval van buurtbewoners – tot ze de rekening gepresenteerd krijgen. En die is niet zelden gepeperd. Lokale overheden zijn in Duitsland bevoegd de bewoners van hun gemeentes aan de kosten voor de aanleg van straten en rioleringen te laten bijdragen, zo laat STRICK weten.

Zij bepalen in hun statuten hoe ze vorm geven aan de kostenverdeling. Deze ingezetenenomslag is van toepassing voor de aanleg van een nieuw wegdek, trottoir, fietspad, riolering en straatverlichting, alsmede voor de beplanting met bomen en struiken. Al naar gelang de grootte van een perceel kunnen de bijdragen al snel oplopen tot vele duizenden euro’s. Het is mogelijk hiertegen in verweer te gaan (“Anfechtungsklage” bij het Verwaltungsgericht), maar dit ontslaat een huiseigenaar niet van de verplichting tot betaling, het bedrag moet in alle regel binnen een tijdsbestek van vier weken worden voldaan.

Wie dus met het idee speelt in Duitsland een huis of een kavel te kopen doet er goed aan tevoren bij de gemeente te informeren of in de straat in kwestie alle bijdragen voor dit soort werkzaamheden al dan niet zijn betaald, om niet een tijdje na intrek door ongewenste facturen te worden verrast. En zo zijn er nog een aantal andere punten, waar een koper van vastgoed in Duitsland rekening mee moet houden. Vooraleerst moet een koopaspirant weten dat Duitse kredietinstituten in de regel maximaal 80% van het benodigde bedrag financieren. En bedenken dat het met de koopsom alleen niet gedaan is.

Bijkomende kosten bij aankoop vastgoed

De bijkomende kosten kunnen al naar gelang de locatie snel oplopen naar een toetje van 12%. In de deelstaat Nordrhein-Westfalen bijvoorbeeld bedraagt alleen de overdrachtsbelasting al 6,5%. Bijkomende kosten zijn ook de makelaarsprovisie (gemiddeld 3,57% van de koopsom), notariskosten (rond de 2%)en de kosten voor de registratie in het Grundbuchamt van de gemeente. Wie dus een huis ter waarde van pakweg € 250.000 op het oog heeft moet rekenen met zo’n € 30.000 aan bijkomende kosten. Een stuk moeilijker vooraf te calculeren valt een mogelijk noodzakelijke verbouwing en modernisering van een bestaand pand. Hiervoor is vakkundig advies door een ervaren aannemer of architect zeker raadzaam, maar het verdient ook aanbeveling voor onverhoeds noodzakelijke investeringen nog wat financiële speling te hebben.

Sinds 2009 moet bij iedere verkoop van een huis een energielabel worden overhandigd. Maar niet alleen kennis van het energieverbruik is van belang. Het is ook zinvol inzage te nemen in bouwtekeningen, verbouwingsdocumentatie en oppervlakteberekeningen, in de afschriften van de vaste kosten van een object en het uittreksel van het Grundbuchamt. Vooral bij oudere panden zijn een aantal van deze documenten vaak niet beschikbaar.