INTERREG-partners produceren samen gezichtsbeschermingsproducten tijdens coronacrisis

INTERREG-partners produceren samen gezichtsbeschermingsproducten tijdens coronacrisis
De gelaatsschermen zijn overhandigd. V.l.n.r.: Hermann Stevens (3N), Dietmar Tuchtenhagen (Malteser Hilfsdienst gGmbH) , Gerhard Wilkens (Ficotex).

De momenteel dringend noodzakelijke gelaatsschermen zijn meestal gemaakt van kunststof op basis van aardolie. Er is echter een milieuvriendelijker alternatief: de beschermende schermen kunnen ook van biopolymeren worden gemaakt. Het 3N Kompetenzzentrum Niedersachsen in Werlte werkt hier momenteel aan. Een belangrijk speerpunt van 3N is de ontwikkeling van natuurvezelversterkte composieten. Samen met haar INTERREG-projectpartner IST-Ficotex exploiteert 3N een 3D printing pilot plant in het Klimacentrum in Werlte. Deze onderzoekscapaciteit wordt nu gebruikt voor de productie van gelaatsschermen van biopolymeermateriaal, die gratis zullen worden verspreid onder verpleeghuizen en zorginstellingen in de regio.

„Tot nu toe zijn er ongeveer 200 gelaatsschermen van biopolymeermateriaal met behulp van 3D-serieelprinten geproduceerd en gedistribueerd naar zorginstellingen in de regio“, aldus projectmanagers Hansjörg Wieland van het 3N Kompetenzzentrum en Gerhard Wilkens van IST-Ficotex. Op korte termijn zullen er ongeveer 1000 gelaatsschermen beschikbaar zijn voor gebruik naast het masker. „We willen met deze gezamenlijke actie een kleine bijdrage aan het ondersteunen van de zorginstellingen leveren.“

Inmiddels worden in samenwerking met regionale ondernemingen ook voorbereidingen getroffen om grotere hoeveelheden gezichtsmaskers te maken met behulp van spuitgieten. Ook deze gezichtsmaskers worden op basis van biopolymeren gemaakt.

Resultaat van grensoverschrijdend project

3N-directrice dr. Marie-Luise Rottmann-Meyer en Gerhard Wilkens (Ficotex) met de 3D-printer waarin de beschermingsschilden worden geproduceerd.

„De huidige activiteit is het resultaat van bestaande onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden in het grensoverschrijdende project ‚Bioeconomie – Groene Chemie'“, legt 3N-directrice dr. Marie-Luise Rottmann-Meyer uit. Het project wordt op grensoverschrijdende basis uitgevoerd door de Eems Dollard Regio (EDR) en wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) als onderdeel van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland en door fondsen van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, vijf Nederlandse provincies en de deelstaat Nedersaksen. In de afgelopen jaren heeft dit geleid tot de ontwikkeling en het succesvol testen van verschillende biobased materialen, die nu in de praktijk worden gebruikt.

 

De gezichtsbeschermingsmaskers die met behulp van het 3D-printproces worden geproduceerd.
X