Het grensoverschrijdende landschap in de Euregio Maas-Rijn klimaatbestendiger maken: dat is het doel van het Drielandenpark (3LP), een grensoverschrijdend partnerschap voor landschap en klimaat onder de paraplu van de Euregio Maas-Rijn (EMR). Om dit te bereiken zijn concrete maatregelen en acties nodig. Het HORIZON PLUS Change-project is een van de manieren om dit te bereiken. Als een van de twaalf Europese praktijkpartners wil het Drielandenpark besluitvormers voorzien van concrete oplossingen. Op donderdag 26 september verkende een groep regionale belanghebbenden in een workshop verschillende natuurgebaseerde oplossingen (nature-based solutions) en mogelijkheden voor grensoverschrijdend, duurzaam bestuur voor kleine (grensoverschrijdende) stroomgebieden.
In december 2023 werd het HORIZON PLUS Change-project voor het eerst gepresenteerd tijdens het projectforum ‘Samen voor een klimaatbestendig landschap 2.0’. Sindsdien is het netwerk gestaag gegroeid en vormt het een pijler van de Euregionale ‘Community on floods’, die het Drielandenpark samen met het Waterschap Ruimte Limburg (WRL) heeft gelanceerd. In 2024 zullen in het kader van twaalf PLUS Change-praktijkcases lokale belanghebbenden samen aan innovatieve oplossingen voor duurzaam landgebruik in de betreffende regio werken. Als onderdeel van het Europese project wil het Drielandenpark een grensoverschrijdend actieplan ontwikkelen voor een klimaatbestendig landschap in de Euregio Maas-Rijn.
Possible Landscapes
Op 26 september verkende het Drielandenpark, begeleid door projectpartner Biobased Creations, met gasten uit de gehele Euregio Maas-Rijn de mogelijkheid van experimentele ruimten voor klimaatbestendige wetlands en solidariteit tussen stroomopwaarts en stroomafwaarts gelegen oeverbewoners in drie geselecteerde kleine grensoverschrijdende stroomgebieden. Ook de mogelijkheden en het potentieel van ‘microbassin labs’ voor de stroomgebieden van de Euregio in het algemeen werden besproken.
De resultaten van de workshop (nieuwe ideeën, perspectieven en samenwerkingsmogelijkheden voor grensoverschrijdende stroomgebieden) zijn op verhalende en visuele wijze opgetekend en zullen over enkele weken op de website van het project beschikbaar worden gesteld. Het uiteindelijke doel van het PLUS Change-project is om landgebruik duurzamer te maken in een steeds meer veranderende wereld en om besluitvormers te voorzien van concrete oplossingen en routekaarten.
Meer informatie over het Possible Landscapes-project is te vinden op de algemene Possible Landscapes-website.
Over het Drielandenpark
Het Drielandenpark (3LP) is een samenwerkingsverband tussen de milieu-, natuur- en ruimtelijke-ordeningsafdelingen van negen Nederlandse, Duitse en Belgische overheidsinstanties in de Euregio Maas-Rijn en de Euregio Maas-Rijn zelf. Als zodanig werkt het Drielandenpark aan het thema ‘Landschap en Klimaat’ van de Euregio Maas-Rijn en levert het een belangrijke bijdrage aan de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie tussen belanghebbenden op het gebied van natuur en milieu in de grensregio.