Kategorien News

Koninklijke onderscheiding voor Bernhard Bramlage

Tijdens de 39e vergadering van de EDR-Raad op donderdag 17 november 2016 in Aurich, heeft de burgemeester van de Gemeente Oldambt, Pieter Smit een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de voormalige voorzitter van de Eems Dollard Regio (EDR) en Landrat van de Landkreis Leer, Bernhard Bramlage. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland.

In officiële opdracht en met zijn ambtsketting om lichtte burgemeester Smit het bijzondere grensoverschrijdende engagement van Bernhard Bramlage toe, met het oog op de samenwerking met Nederland. Vanaf 2001 maakte Bramlage deel uit van het dagelijks bestuur van de EDR en was hij sinds 2009 afwisselend met Bert Bouwmeester voorzitter. Vanuit deze functie heeft hij steeds de duurzame, grensoverschrijdende, economische, sociale en culturele samenwerking ondersteund. Hiervoor heeft hij zijn omvangrijke netwerk aan Duitse en Nederlandse zijde ingebracht, om grensoverschrijdende initiatieven te ontplooien en voor de ontwikkeling van de regio te benutten.

Grensoverschrijdende inzet

Ruim 16 jaar inzet voor grensoverschrijdende activiteiten hebben de regio vormgegeven. Hierbij stonden de thema’s arbeidsmarkt, economie en infrastructuur voor Bernhard Bramlage bovenaan de agenda, waarbij de culturele sector en de ontmoeting tussen mensen voor hem zeker zo belangrijk waren. Hij heeft zich steeds ingezet voor verbetering van de spoorwegverbinding Groningen-Leer met verbinding naar Bremen en aansluiting van de Eemshaven met de veerverbinding naar Borkum. De grensoverschrijdende samenwerking van de economie heeft Bramlage door ondersteuning van concrete activiteiten van het ‘Maritime Kompetenzzentrum’ in Leer en door de samenwerking van het ‘Zentrum für Arbeit’ met de gemeenten in Oost-Groningen duurzaam gestimuleerd.  Als plaatsvervangend voorzitter van de ‘Ems-Achse’ heeft hij daarnaast het bedrijfsleven op de meerwaarde van de grensoverschrijdende samenwerking gewezen.

Koninklijk bezoek

Het geslaagde bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima in het voorjaar 2014 aan de grensregio en in het bijzonder Leer, waarbij Bernhard Bramlage de regio en de grensoverschrijdende activiteiten heeft gepresenteerd, hebben blijvend een uitstekende indruk achtergelaten. Of dit bij de beslissing tot uitreiking van de Ridderorde een rol heeft gespeeld, is niet bekend, “maar we hebben wel gemerkt, dat wanneer men in Den Haag jouw naam noemt, de paleisdeuren zich openen” aldus Pieter Smit bij de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding.