Kategorien News

Kontaktlo(o)s Laden: Elektrische voertuigen opladen zonder stekker

Innovatieve en duurzame oplossingen realiseren om e-bikes, e-scooters en zelfrijdende voertuigen op te laden zonder stekker, oftewel contactloos laden. Dat is het doel van project ‘Kontaktlo(o)s Laden’ dat op 17 oktober officieel is gestart. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk gaf samen met Reinhard Winter, Landrat Emsland, het startsein voor het project in het Emsland Moormuseum. 13 Nederlandse en Duitse bedrijven werken in het project samen aan innovatieve draadloze oplaadsystemen.

Het project wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG V A-programma “Deutschland -Nederland” en wordt mede gefinancierd vanuit het EFRO (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling), het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsmede de provincies Groningen en Drenthe. Het project loopt tot eind 2020 en wordt gedurende de looptijd begeleid door het regionale programmamanagement INTERREG bij de Eems Dollard Regio (EDR).

Duurzame beweging op gang

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: “We starten met een mooi project waarmee we ons inzetten op het toepassen van innovatieve en duurzame technieken in het belang van mobiliteit. Het is de eerste grensoverschrijdende, gezamenlijke stap in een belangrijke ontwikkeling voor elektrisch rijden.“ Reinhard Winter, Landrat Emsland, vult aan: “Wij willen geen eendagsvlieg zijn als het gaat om elektrisch draadloos laden, maar een duurzame beweging op gang brengen.”

Ontwikkelen en testen

Het project richt zich op het ontwikkelen én in de praktijk testen van innovatieve oplaadsystemen. Zo is een van de projectdoelen om een draadloos oplaadsysteem in een fietsenstalling in te bouwen, en staat er ook een test met deelscooters en Drymers in het Moormuseum in Duitsland gepland. Verder wordt het draadloos laden getest op zelfrijdende voertuigen, zoals het zelfrijdend busje dat nu bij het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda rijdt. In 2019 en 2020 zullen deze testen plaatsvinden.

Gebruiksgemak en economische kansen

De oplaadsystemen zijn in de praktijk zeer goed toepasbaar. Het biedt gebruikers van de elektrische voertuigen een groot gebruiksgemak. Daarom zien de bedrijven die meedoen aan het project economische kansen. Dat de samenwerking over de grens heen reikt, werkt daarbij versterkend.