Kategorien News

Krijgt Düsseldorf een raadhuis naar Venloos voorbeeld?

‚Cradle-to-cradle‘: dat zou straks best eens het nieuwe architectonische uitgangspunt van het nieuwe stadhuis in Düsseldorf kunnen zijn. Omdat de renovatie van het vervallen gebouw aan de Brinkmannstraße niet rendabel is, worden er voorbereidingen voor nieuwbouw getroffen. Hiervoor deden de Düsseldorfse politici inspiratie op in Venlo, waar het stadskantoor als ecosysteem nagenoeg energieneutraal is.

Wat maakt het stadhuis van Venlo zo bijzonder? Het stadhuis van Venlo is gebouwd volgens het ‚Cradle to Cradle‘-principe en vormt een eigen ecosysteem, dat bijna energieneutraal is. Projectmanager Bas van de Westerlo legt uit: „Het gemeentehuis is een circulair gebouw waarin later alle materialen en inrichting worden gebruikt. Het meest opvallende kenmerk is de beplante gevel, die de lucht zuivert als een natuurlijk filtersysteem, terwijl aan de andere kant van het gebouw meer dan 1000 vierkante meter zonnecellen energie leveren.”

Een ander bijzonder kenmerk is de merkbaar koele lucht, die is verdeeld over negen verdiepingen. „In normale kantoorgebouwen is de luchtkwaliteit tot acht keer slechter dan buiten. Hier is het andersom,“ legt Van de Westerlo uit. Een glazen koepel op de negende verdieping zorgt voor de frisse lucht. De lucht komt de koepel binnen via nauwe openingen in de glazen wanden; de lucht wordt door de plantenwanden gereinigd en verdeeld in het gebouw.

Hoe is het werkklimaat in het stadhuis van Venlo? In het stadskantoor van Venlo hebben de medewerkers geen vaste werkplek, maar zijn er comfortabele bureaustoelen, verstelbare bureaus en uitzicht over de stad. Elke ochtend zoeken de medewerkers voor een werkplek uit: „Voor flexwerken kunnen medewerkers gebruik maken van groepswerkplekken, afgescheiden ruimtes en zithoeken. Elke werkplek is voorzien van een pc en een telefoon“, zegt van de Westerlo. Opvallend zijn de vele plantwanden en zithoeken verspreid over alle verdiepingen. Er is ook een personeelsrestaurant, diverse dakterrassen en vergaderzalen voor het personeel.

De bouw van het nieuwe stadskantoor kostte ongeveer 53 miljoen euro. Toch levert het cradle-to-cradle principe al van meet af aan een besparing op. „We hebben het eerste jaar al een plus van 90.000 euro bereikt door energie te besparen“, zegt de projectmanager. Dat komt over 40 jaar neer op een besparing van 16,9 miljoen euro ten opzichte van conventioneel gebouwde gebouwen.

Hoe staan de zaken er in Düsseldorf voor? Burgemeester Thomas Geisel kwam met een afvaardiging naar Düsseldorf en hetzelfde gold voor de fractie van ´Die Grünen‘. Iedereen bleek enthousiast. „Het stadhuis van Venlo is een echte innovatiemotor die laat zien dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan als je aan de lange termijn denkt“, zegt Stephan Soll, fractieleider van ‚Die Grünen‘. Voor Düsseldorf zou dan een aparte prioriteitenlijst, gebaseerd op de wensen van de stad moeten worden opgesteld. Dat proces zal echter nog een paar jaar in beslag nemen. Het stadsbestuur overlegt nog over een geschikte locatie.

Lees het Duitse artikel in de Rheinische Post hier