Volgens de Duitse regering en vooraanstaande economen zouden werknemers in Duitsland meer moeten gaan werken ten behoeve van de economie. Maar wat blijkt: veel mensen zien dit helemaal niet zitten. Vooral jongere werknemers vinden een positieve werk-privébalans belangrijker dan een grotere bijdrage aan de welvaart van het land. Volgens adviesbureau EY presteert meer dan een kwart van de werknemers alleen het hoognodige, blijkt uit eigen onderzoek, waarbij 2.000 werknemers op representatieve basis zijn ondervraagd. Conclusie van de onderzoekers: in Duitsland zitten veel werknemers in een motivatiedip.
Slechts 18 procent ‘zeer gemotiveerd’
Pakweg zeven op de tien werknemers (72 procent) beschrijven zichzelf als gemotiveerd. Omgekeerd betekent dit dat meer dan een kwart van de werknemers (28 procent) in Duitsland in het beste geval alleen het hoognodige presteert. Volgens de auteurs van het onderzoek is de verdeling vrijwel ongewijzigd gebleven ten opzichte van het vorige onderzoek in 2023. Met 18 procent blijft het aandeel ‘zeer gemotiveerde’ werknemers op een aanzienlijk lager niveau dan in voorgaande jaren. In 2021 was nog 28 procent van de werknemers zeer gemotiveerd en in 2019 zelfs 42 procent.
Impact op productiviteit
Ook de werktevredenheid ligt op een laag niveau. Momenteel omschrijft slechts iets meer dan een derde van alle respondenten (34 procent) zichzelf als volledig tevreden. Het aandeel van degenen die ‘eerder ontevreden’ of ‘ontevreden’ zijn met hun professionele situatie ligt momenteel rond de 15 procent. Ongemotiveerde werknemers zijn niet bepaald positief voor de economie. De impact op de productiviteit van bedrijven is meetbaar, blijkt uit het EY-onderzoek. Volgens de auteurs van de studie verliezen bedrijven miljarden euro’s aan omzet op de korte en middellange termijn door onbenut potentieel. Op de lange termijn bestaat bovendien het risico dat arbeidskrachten die niet tevreden zijn met de werksituatie op zoek zullen gaan naar alternatieven op de arbeidsmarkt.