Terwijl de nieuwe Duitse regering er momenteel alles aan doet om de grenzen tegen illegale immigratie te sluiten en potentiële asielzoekers overeenkomstig het verdrag van Dublin meteen ter plekke terug te sturen, overwegen steeds meer immigranten die al in het land zijn en een goede baan hebben, het land weer te verlaten. In een online enquête onder 50.000 immigranten gaf 26 procent van hen aan de eigen toekomst buiten Duitsland te zien. Vooral hoger opgeleiden overwegen weer te vertrekken. Dit meldt het weekblad Der Spiegel.
Het onderzoek is gebaseerd op een online enquête uitgevoerd door het Instituut voor Werkgelegenheidsonderzoek (IAB) van de Bundesagentur für Arbeit onder 50.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar die in het buitenland zijn geboren en naar Duitsland zijn geëmigreerd. Asielzoekers die nog geen erkende verblijfsstatus in Duitsland hebben, zijn grotendeels buiten beschouwing gelaten. Het gaat om naar schatting 2,6 miljoen mensen. Volgens de enquête heeft drie procent concrete plannen om te emigreren.
Bureaucratie en discriminatie
De landen van bestemming van migranten die willen terugkeren naar hun land van herkomst liggen voornamelijk in Europa en binnen de Europese Unie. Een kleine meerderheid van de immigranten (57 procent) is overigens van plan om permanent in Duitsland te blijven. Een klein deel wil zich in andere landen vestigen. De belangrijkste redenen die respondenten noemden om emigratie te overwegen waren politieke ontevredenheid, persoonlijke redenen, belastingdruk en bureaucratie. Ervaringen met discriminatie spelen met name voor vluchtelingen een belangrijke rol.
Vooral hoogopgeleiden emigreren
Mensen die willen terugkeren naar hun land van herkomst noemen vaak sociale factoren zoals het belang van partners, familie en vrienden. Voor respondenten die naar een ander land dan hun land van herkomst willen verhuizen, spelen professionele motieven en de economische situatie in het land van bestemming een rol. Over het algemeen overwegen vooral respondenten die voor een baan of opleiding naar Duitsland kwamen, hoger opgeleid en economisch succesvoller zijn en de Duitse taal beter beheersen om te emigreren. En dat zijn volgens de onderzoekers nou juist die geschoolde werknemers die Duitsland momenteel het hardst nodig heeft.
In sectoren zoals informatie en communicatie, financiële en verzekeringsdiensten en bedrijfsgerelateerde diensten overweegt 30 tot 39 procent van de respondenten te emigreren, aldus het IAB. In andere sectoren waar tekorten dreigen, zoals de gezondheidszorg en sociale dienstverlening, industrie en handel, transport en logistiek, overweegt tussen de 24 en 28 procent van de respondenten het land te verlaten.
Arbeidsmarkt heeft immigratie nodig
Voor de Bundesagentur für Arbeit is duidelijk dat Duitsland geschoolde werknemers uit andere landen nodig heeft. Om een geregelde toestroom van deze groep te bevorderen is een consequente vermindering van de bureaucratie vereist, een onbureaucratische erkenning van diploma’s en een bredere sociale acceptatie.