Mag ik even pinnen..? Of toch niet..?

Mag ik even pinnen..? Of toch niet..?
(c) Tim Reckmann / Pixelio.de

Het is maandagochtend half 8. Een blik in de koelkast leert mij: ik heb niets te ontbijten, boodschappen doen was al nooit mijn hobby. Voor het werk dus nog even snel langs de bakker om een ontbijtje in te slaan. Bij de Duitse bakker in Kleef loopt het water al in mijn mond en ik bestel een niet te versmaden broodje tonijn. “Das macht 2,95 bitte.” Automatisch grijp ik naar mijn pinpasje, terwijl de verkoopster me licht afkeurend aankijkt. “Sie können hier nicht mit EC-Karte zahlen”, hier kunt u niet pinnen. Tsja, na acht jaar in Kleef had ik het moeten weten: zorg er altijd voor dat je contant geld in je portemonnee hebt. Ik kan er maar niet aan wennen, pinnen is aan de andere kant van de grens nog steeds niet helemaal ingeburgerd. Duitsers zijn gek op ‘Bargeld’, gewone keiharde contanten. Jeroen Wollaars, Duitsland-correspondent voor de NOS, vatte het onlangs in zijn zomercolumn treffend samen: “Je merkt pas of je echt bent geïntegreerd aan de hoeveelheid geld die je in je portemonnee hebt”. Tja, da ist wohl Wahres dran.

Even een paar cijfers: volgens de betaalvereniging Nederland vonden er in Nederland in 2015 voor het eerst meer aankopen met de pinpas plaats dan met contant geld. https://www.betaalvereniging.nl/nieuws/mijlpaal-eerst-meer-pin-dan-contant-nederland/. Het aantal pinbetalingen is toegenomen van 2,91 miljard naar 3,23 miljard betalingen. 30 procent van de allerkleinste aankopen onder de vijf euro werd betaald met de pinpas. In Duitsland is 43,7 procent van de detailhandelomzet betaald met de EC-Karte. Vanwaar nu de Duitse voorzichtigheid? Velen schrijven het toe aan de Duitse hang naar controle en bescherming van de privacy. Veel kleinere Duitse winkels hebben geen PIN-apparaat omdat ze per transactie relatief diep in de buidel moeten tasten.

Toch maar weer op naar de geldautomaat dus. Waar ik met mijn Duitse pinpas alleen gratis bij de eigen bank kan pinnen. Bij andere banken betaal je een toeslag per transactie. Best handig dat ik nog steeds beschik over een Nederlandse pinpas waarmee ik gratis bij elke Duitse bank geld uit de muur kan halen….

Corine Konings
Over de auteur
Corine Konings (1983) is geboren en getogen in de Achterhoek en ging na haar studie Duitse Taal en Cultuur in Nijmegen en Utrecht wonen en werken in Kleef, vlak over de grens. Sinds 2008 werkt ze als Nederlands-Duits communicatie-expert bij mediamixx GmbH. Hoewel ze uitstekend is ´ingeburgerd´ en de taal vloeiend spreekt, blijft ze zich verbazen over een aantal ´typisch Duitse´ zaken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X