Werknemers verplichten om op kantoor te komen werken is in Duitsland sinds de coronatijd een nogal omstreden kwestie. Wanneer werkgevers eisen dat hun werknemers iedere dag op kantoor verschijnen, is er vaak nauwelijks speling. Toch zijn er wel opties, bijvoorbeeld wanneer een arts een werknemer een attest meegeeft waarin uitsluitend thuiswerken wordt aanbevolen. Dan is het de vraag of diens werkgever zich daar aan moet houden, aldus een bericht in de Neue Rhein/Neue Ruhrzeitung (NRZ).
Volgens advocaat Volker Görzel van de Vereniging van Duitse Arbeidsrechtadvocaten (VDAA) erkent de wet alleen een echt bewijs van arbeidsongeschiktheid, dat bevestigt dat een werknemer zo ziek is dat hij of zij helemaal niet kan werken. Het eerdergenoemde attest, dus een tijdelijke oplossing die alleen de mogelijkheid om te werken onder bepaalde voorwaarden bevestigt, bestaat niet vanuit juridisch perspectief. Werkgevers zijn daarom niet gebonden aan zo’n aanbeveling door een arts.
Advies opvolgen raadzaam
Werkgevers doen er echter goed aan zo’n advies te volgen. Als er onduidelijkheden zijn, moeten ze de persoon in kwestie vragen waarop het attest is gebaseerd, wat de specifieke gezondheidsbeperkingen zijn en of er ook andere oplossingen denkbaar zijn in het bedrijf. Volgens advocaat Görzel hebben werkgevers zelfs het recht om de achtergrond te kennen. Alleen zo kunnen ze een verantwoorde beslissing nemen ten gunste van het bedrijf én de werknemer.
Waarschuwing en mogelijk ontslag
Als werknemers weigeren om desgevraagd informatie te verstrekken, kan dit in hun nadeel worden geïnterpreteerd. Volgens de advocaat hebben werkgevers nu eenmaal feiten nodig om een eerlijke beslissing te kunnen nemen. Als de directeur van een bedrijf de aanbeveling van de arts uiteindelijk niet opvolgt, mogen werknemers niet zomaar op eigen gezag thuis blijven werken, aldus de arbeidsrechtspecialist. Werkgevers kunnen een waarschuwing geven voor dergelijk gedrag en zelfs ontslag overwegen, als de werknemer niet van houding verandert.