Wie zich met een website op de Duitse markt richt, moet zorgen dat hij over een correct colofon (Impressum) beschikt, schrijft Henk Raijer van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater.
Volgens EU-regelgeving is de eigenaar van een webwinkel verplicht, op zijn website een aantal essentiële gegevens over persoon en bedrijf ter beschikking te stellen. Deze regels zijn door de EU ontwikkeld om de consument te beschermen. De geldende voorschriften zijn vanzelfsprekend ook in Nederland bindend. Toch worden ze hier vaak met een korreltje zout genomen of niet eens in acht genomen.
Een goed voorbeeld hiervan is het zogenoemde Impressum, oftewel de colofon. De colofon is verplicht op een website; deze stelt de consument in staat vast te stellen met wie hij zaken doet. Als de consument bijvoorbeeld op een website producten of diensten bestelt, weet hij a priori met wie hij een koopcontract heeft afgesloten. In het colofon moet de naam van het bedrijf, de rechtsvorm van het bedrijf, het adres, de directeur met voluit geschreven naam en voornaam, de zetel, het handelsregisternummer en het omzetidentificatienummer staan vermeld.
Naar Duitse maatstaven wordt van iemand, die zich van waar dan ook met een website op de Duitse markt richt, verwacht dat hij over een correct Impressum beschikt. Wie de bovengenoemde punten niet in een colofon heeft staan, maar wel zaken wil doen in Duitsland, moet een Impressum naar Duitse maatstaven te hanteren. Want wie op dit gebied in gebreke blijft, riskeert boetes en in sommige gevallen zelfs sommatiebrieven waarin schadevergoeding wordt geëist.