Motivatie en vertrouwen succesfactoren voor Nederlands-Duitse militaire samenwerking

Motivatie en vertrouwen succesfactoren voor Nederlands-Duitse militaire samenwerking

Motivatie en wederzijds vertrouwen. Dat zijn volgens een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) de twee belangrijkste redenen van het succes van Project Taurus. Dit is de internationale samenwerking tussen Nederlandse en Duitse militairen in de Duitse 1. Panzerdivision. De onderzoeksresultaten werden op vrijdag 13 november tijdens het online Culturele Interoperabiliteit Symposium gepresenteerd.

Tijdens het symposium, georganiseerd door de Koninklijke Landmacht, het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en de RuG, stond centraal wat civiele en militaire organisaties van elkaar kunnen leren op het gebied van Nederlands-Duitse samenwerkingProject Taurus gaf hiervoor belangrijke impulsen.

Motivatie

Motivatie blijkt één van de belangrijkste factoren. De deelnemers (in zowel de civiele als militaire wereld) dienen ervan overtuigd te zijn dat de samenwerking kansen biedt voor de persoonlijke ontwikkeling en dat deze voor de groei van de organisatie noodzakelijk is. Het onderzoeksteam van de RuG geeft als advies om juist deze motivatie te stimuleren. Het delen van verhalen over de noodzaak, de kansen én de uniekheid van de integratie blijkt zeer effectief te zijn.

Vertrouwen

Bovendien is vertrouwen in de bekwaamheid, integriteit en goede intenties van de ander van groot belang voor het creëren van een gemeenschappelijke groep. Het onderzoeksteam van de RuG geeft de aanbeveling om face-to-face-momenten tussen de verschillende groepen te initiëren, zowel werkgerelateerd als in de ontspannen sfeer. Dit vergroot de motivatie, de effectiviteit, het vertrouwen en de (wederzijdse) identificatie.

Culturele verschillen

Een terugkerend thema bij internationale samenwerking, zo bleek tijdens het symposium, zijn cultuurverschillen. “De overeenkomsten in de identiteit van de militair zorgen voor herkenning en een saamhorigheidsgevoel. De verschillen (zoals de gestructureerde Duitse versus de flexibele Nederlandse werkwijze) creëren een uitdaging, maar worden bovenal als een verrijking bestempeld, met synergie als streven “, legt Frederik Wermser, promovendus aan de RuG, uit.

Frisse blik 

Ook de oorsprong van het onderzoek naar deze unieke integratie is een bijzondere. Toenmalig commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade en huidig Commandant Landstrijdkrachten, Martin Wijnen, heeft om het onderzoek gevraagd. De RuG heeft hierop een onderzoeksteam samengesteld, dat tijdens een vierjarig onderzoek op drie momenten grootschalige enquêtes heeft uitgevoerd onder de soldaten uit de 1. Panzerdivision, Panzerlehrbrigade 9 en 43 Gemechaniseerde Brigade, alsook de gehele Panzerbataillon 414 en 45 Pantserinfanteriebataljon. Daarnaast zijn er voor en na de enquêtes interviews afgenomen. Onderzoekers van de RuG konden met een frisse blik naar het project kijken, en met een niet-militaire, academische blik beide landmachten van nuttige inzichten voorzien.

Rapport lezen of symposium terugkijken? 

Het Final Report ‘Cultural Interoperability in Project Taurus’ met daarin een samenvatting en een uitgebreid verslag van het uitgevoerde onderzoek is hier in te zien. Het Culturele Interoperabiliteit-Symposium kan op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht in het Nederlands en in het Duits worden teruggekeken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X