Münster en Enschede onderzoeken samenwerking rond duurzame technologieën

Münster en Enschede onderzoeken samenwerking rond duurzame technologieën
Delegaties bij een oplossing van 4Silence om verkeersgeluid te verminderen

Een groep technische medewerkers van Stadt Münster bracht op 26 juni een bezoek aan de gemeente Enschede. De delegaties van beiden steden bezochten samen de Enschedese bedrijven 4Silence en Ecofalt. 4Silence maakt innovatieve geluidschermen en Ecofalt een duurzaam asfaltalternatief. Het doel van dit bezoek was om de samenwerking op het gebied van duurzaamheid tussen Enschede en Münster te versterken.

De steden Enschede en Münster zijn partnersteden en werken al op meerdere thema’s samen.

Presentaties en bedrijfsbezoeken

De delegaties van de partnersteden woonden samen verschillende presentaties bij en brachten bedrijfsbezoeken aan 4Silence en Ecofalt. Tijdens deze bezoeken werden er ideeën en technologieën met elkaar gedeeld, en ook werden er concrete plannen voor verdere samenwerking gemaakt. Zo kregen de bezoekers uit Münster meer informatie over de vernieuwende geluidsschermen van 4Silence. Daarnaast leerden ze meer over het duurzame asfaltalternatief van Ecofalt en de toepassingen van Biochar van de gemeente Enschede. Ook gaf de gemeente een presentatie over hoe bij bouwprojecten de hoeveelheid vrijgekomen CO2 berekend wordt. Daarmee kan de gemeente beter werken aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Verkeersgeluid verminderen

Het bedrijf 4Silence biedt oplossingen om verkeersgeluid te verminderen. Ze gebruiken hiervoor onder andere een speciale constructie die het geluid van richting kan laten veranderen, zodat het minder storend is voor mensen die in de buurt wonen. “Het is echt mooi dat deze ontwikkeling nu eindelijk zo ver is doorontwikkeld en inmiddels ook in de officiële rekenprogramma’s is opgenomen”, aldus Sander Lubberhuizen van Gemeente Enschede.

Duurzamere wegen

In Enschede wordt ook gewerkt aan duurzamere wegen. Lubberhuizen legt uit hoe dit tot nu toe gebeurde: “Wij hebben in Enschede als experiment biochar toegevoegd aan Ecofalt om hier wegen mee aan te kunnen leggen. Ecofalt is een duurzaam alternatief voor asfalt. Omdat dit niet verwarmd hoeft te worden zoals normaal asfalt, stoot het minder CO2 uit. Biochar is eigenlijk houtskool. Het wordt gemaakt door biomassa te verhitten zonder zuurstof. Als combinatie blijkt dit goed te werken en zorgt het voor CO2-neutrale wegen. Een voorbeeld van zo’n CO2-neutraal fietspad is het fietspad aan de Parkweg in het centrum van Enschede.”

X