Kategorien News

Nederland draagt commando NAVO-flitsmacht over aan Duitsland

Op vrijdag 6 januari as. draagt Nederland het commando van Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) aan Duitsland over. Deze vloot kan snel en waar ook ter wereld worden ingezet en wordt daarom ook wel een NAVO-flitsmacht genoemd. Tijdens de ceremonie in Den Helder zal Commandeur Jeanette Morang het vaandel overdragen aan Flottillenadmiral Thorsten Marx.

De SNMG1 werd in 2005 opgericht. De vloot bestaat uit zes tot tien marineschepen uit verschillende NAVO-landen. Nederland, Duitsland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten leveren op permanente basis allemaal één schip. België, Denemarken, Noorwegen, Portugal en Spanje leveren daarnaast op onregelmatige basis schepen. In 2022 voerde Nederland het commando over de vloot.

Recente inzet

Na de inval van Rusland in Oekraïne heeft de gehele NAVO-flitsmacht haar gereedheid verhoogd. Veel NAVO-bondgenoten hebben schepen geleverd voor SNMG1 met Nederland aan het roer. Ook diverse Nederlandse schepen voeren als stafschip mee in de vloot, zoals Zr.Ms. Rotterdam, Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Zr.Ms. Karel Doorman en Zr.Ms. Tromp. In samenwerking met bondgenoten hebben zij onder andere operaties uitgevoerd in de Baltische Zee. Om gereed te zijn en te blijven, oefent het vlootverband daarnaast regelmatig. Dit gebeurt onder andere op de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Het Duitse fregat FGS Mecklenburg-Vorpommern wordt het nieuwe stafschip en brengt voor de commando-overdracht een havenbezoek aan Den Helder.

Samenwerking op militair gebied

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht. Binnen het Noord-Atlantisch Verdrag werken westerse landen op militair gebied met elkaar samen. Destijds werd de NAVO opgericht om een tegenwicht te bieden aan de communistische landen. In de loop der jaren is de NAVO steeds verder uitgebreid, met name met Europese landen.