Kategorien News

Nederlandse digitale economie in de Europese top-3

Uit een jaarlijks onderzoek van de Europese Unie (EU) is gebleken dat Nederland in vergelijking met de andere Europese lidstaten ver gevorderd is op het gebied van digitalisering. Nederland heeft met zijn digitale economie een derde plaats op de Europese ranglijst van 2018 weten te bemachtigen.

Ieder jaar stelt de EU een Digital Economy Society Index (DESI) op. Dit is een ranglijst waaruit blijkt hoe ver de 28 Europese lidstaten gevorderd zijn wat betreft de beschikbaarheid van digitale netwerken, het gebruik van digitale diensten, de integratie van digitale technologie en de digitalisering van de overheid.

Nederland is een voorloper binnen de EU

Uit de DESI van afgelopen jaar is gebleken dat de Nederlandse digitale economie één van de beste digitale economieën van de EU is. In eerdere ranglijsten wist Nederland zich al binnen de top-5 te plaatsen, maar het afgelopen jaar heeft het land voor het eerst een plaats in de top-3 bemachtigd. Zweden en Finland hebben de eerste en de tweede plaats op de lijst verworven. Meer informatie over de DESI en de ranglijst van 2018 zijn hier te vinden.

Goede netwerken en een digitale overheid

Nederland dankt zijn hoge positie op de ranglijst aan de beschikbaarheid van goede digitale netwerken: Zowel de vaste breedbandnetwerken als de mobiele 4G-netwerken zijn in Nederland van hoge kwaliteit. Bovendien mag de Nederlandse overheid zich de beste digitale overheid van de EU noemen. Een compleet overzicht van de digitale prestaties van Nederland in 2018 is hier te vinden.

Duitsland in de middenmoot

Duitsland staat op de veertiende plaats in de Europese ranglijst en behoort daarmee tot de middenmoot. Hoewel het land hard zijn best doet om de digitale kloof tussen de stad en het platteland te dichten, heerst er op het Duitse platteland nog altijd een digitaliseringsachterstand. Ook ligt de kwaliteit van de 4G-netwerken van Duitsland onder het Europese gemiddelde. Desondanks beschikt de Duitse bevolking over goede digitale competenties en wordt er in Duitsland ook meer online geshopt dan in andere EU-landen.

Voortdurend blijven ontwikkelen

De Europese lidstaten zijn continu bezig met het uitbreiden en verbeteren van hun digitale voorzieningen. Om een hoge positie in de ranglijst te verwerven of te behouden is het dus belangrijk dat een land zijn digitale economie blijft ontwikkelen. De Nederlandse overheid heeft verschillende plannen opgesteld, die de digitalisering binnen de overheid, in het bedrijfsleven en voor de burgers nog verder zullen bevorderen. Ook in Duitsland wordt er hard gewerkt om de digitaliseringsachterstand op het platteland in te halen en de Duitse digitale economie te verbeteren en verder te ontwikkelen.