In het kader van het grensoverschrijdende INTERREG V A-project ‘Bio-economie in de non-foodsector’ is in Emmen met biobased materialen een Tiny House gebouwd. Op vrijdag 20 september werd dit Tiny House geopend.
Vol trots presenteerden de deelnemende Duitse en Nederlandse projectpartners afgelopen vrijdag het Tiny House bij het Hondsrugcollege in Emmen. Met het doorknippen van drie groene linten verklaarden drie studenten het Tiny House officieel voor geopend. De projectpartners spraken over de succesvolle grensoverschrijdende samenwerking en presenteerden de gebruikte materialen. Projectleider Henk Loves (Kuipers en Koers/Bioframe) sprak over de ontdekkingsreis die dit project voor hem was geweest. Vooral het samenwerken met de studenten beviel hem goed. Loves sprak de wens uit dat er in de toekomst nog meer Duitse partners aan het project deel zullen nemen: “Het is een hele uitdaging om een goed product met alle benodigde certificeringen op de markt te brengen, maar we zijn op de goede weg.” Loves streeft ernaar biobased industrie in Emmen op te zetten, zodat materialen niet meer uit India, maar uit de regio komen.
Van Duitse zijde bood het bedrijf Naftex uit Wiesmoor balken aan die voor 70 procent uit hergebruikt hout en voor 30 procent uit gerecycled plastic bestaan. Rainer Koopmann (Naftex) prees de intensieve grensoverschrijdende samenwerking en de vriendschappelijke manier waarop Duitse en Nederlandse projectpartners met elkaar samenwerkten.
Belang van innovatie in een dunbevolkte grensregio
Het Tiny House is gebouwd met alleen maar biobased materiaal. Onder andere wandpanelen, dakbedekking en kozijnen zijn in dit project ontwikkeld. Het huis moet ook gaan aantonen dat biocomposieten niet alleen geschikt zijn voor isolatiematerialen, afdekprofielen en platen, maar ook in staat zijn om dragende panelen en frame- en skeletbouwconstructies mogelijk te maken die voldoen aan Nederlandse en Duitse bouw- en veiligheidsnormen. Het Tiny House wordt daarom door lectoren en studenten van NHL Stenden Emmen uitgebreid getest op technische levensduur en weerbestendigheid. “In een dunbevolkte grensregio zoals de Eems-Dollard-regio is het erg belangrijk om met innovatieve en creatieve ideeën te komen”, aldus Karel Groen, directeur van de Eems Dollard Regio (EDR). “Het Tiny House past zodoende goed in onze regio.”
70 ondernemingen en instellingen betrokken
Het Tiny House werd gerealiseerd in het kader van het inmiddels afgeronde Duits-Nederlandse INTERREG V A-project ‘Bio-economie in de non-foodsector’. In totaal werd 7,7 miljoen euro geïnvesteerd in diverse kleine en grotere projecten waarin biobased materialen zijn ontwikkeld. Deze dragen bij aan een duurzame economie en klimaatbescherming. Ongeveer 70 ondernemingen en kennisinstellingen waren daarbij betrokken. Het project werd ondersteund met middelen vanuit de Europese Unie, de deelstaat Niedersachsen, zeven Nederlandse provincies en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De resultaten van het project, dat in de zomer van 2019 werd afgesloten, zijn te lezen in een brochure die ook online te downloaden is via www.bioeco-edr.eu.