Vandaag is de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan. Vier dagen lang zullen de straten en wegen rondom Nijmegen gevuld zijn met zo’n 47.000 zwoegende wandelaars, die iedere dag 30, 40 of 50 kilometer te voet afleggen. Onder hen 23 leerlingen van het Freiherr-vom-Stein-Gymnasium in Kleef en het Kandinsky College in Nijmegen.

De Nederlands-Duitse groep, genaamd de ‘Walking Stones meet Kandinsky’, doet al voor de zesde keer mee aan het grootste wandelevenement ter wereld. Inmiddels is de groep dan ook een vast onderdeel van de Vierdaagse: ze kregen van de organisatie de status van ‘bijzondere deelnemers’ en waren al bij Omroep Gelderland en WDR te zien. De groep loopt 30 kilometer per dag en zal bij de finish op de Via Gladiola om precies te zijn 127,1 kilometer afgelegd hebben. Enkele leerlingen die dit jaar meedoen, waren vorig jaar ook al van de partij en weten dus wat hen te wachten staat. Voor de meeste leerlingen is het echter de eerste keer dat ze zich aan de Vierdaagse wagen. Deelneemster Pien Stolp heeft er in ieder geval zin in: “Ik heb al 300 kilometer getraind en ik kan nauwelijks meer wachten. Ik heb hier twee jaar naar uitgekeken. Het Vierdaagsegevoel is zo bijzonder: het maakt niet uit naast wie je loopt, er zijn alleen maar leuke mensen onderweg.”

6520 kilometer

Sinds maart dit jaar trainen de leerlingen samen met Duitse en Nederlandse projectleiders, docenten en ouders. De groep heeft er al 6520 kilometer gezamenlijke wandelkilometers opzitten: “We zijn tijdens onze trainingen overal tussen Nijmegen en Kleve, Emmerich en Groesbeek geweest”, vertelt deelneemster Judith Oberbanscheidt. Daarnaast hebben de leerlingen in mei in de Duitse Eifel gewandeld om daar nog eens extra goed te trainen, en hebben ze elkaars scholen bezocht. Volgens projectleider en docent Michael Thölking is de groep zeer goed voorbereid. “Dat is tijdens de gezamenlijke trainingen wel gebleken. Hopelijk hebben de leerlingen zelf ook nog veel getraind. Tot nu toe hebben we nog niet veel met blaren te maken gehad, ik hoop dat dat zo blijft. En dat we goed weer hebben natuurlijk!”

Ontvangst door Kleefse burgemeester

Vorige week werd de groep nog ontvangen door de Kleefse burgemeester Sonja Northing, die hen veel succes wenste. Tijdens dit bezoek benadrukte zij het belang en de relevantie van grensoverschrijdende projecten als dit: “Voor een Europa in vrede is het zo belangrijk dat landen elkaar begrijpen. Angst ontstaat alleen wanneer je elkaar niet kent.”

X