Kategorien Education News

Nieuwe gastdocent ondernemerschap voor opleiding Nederland-Duitsland-Studies

Per 1 september is drs. Robert Hoes (Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen) benoemd tot gastdocent in Nederlands-Duits ondernemerschap aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij zal gastcolleges binnen de multidisciplinaire en binationale masteropleiding Nederland-Duitsland-Studies verzorgen. Daarnaast zal hij studenten adviseren over de eerste stappen op de grensoverschrijdende arbeids- en ondernemersmarkt.

Als directeur van Hoes Errogas (nu bekend onder de naam Antargaz) heeft Hoes meer dan 30 jaar veel ervaring opgedaan met het succesvol uitbouwen van de onderneming in Duitsland in verschillende marktsegmenten en doelgroepen. Tot 2020 was Hoes Errogas een zelfstandig Nijmeegs familiebedrijf. Inmiddels is het onderdeel van de beursgenoteerde Amerikaanse UGI-groep. Hoes Errogas is al bijna 60 jaar actief in de energiesector en sinds de jaren ’90 ook in Duitsland en België. Het is één van de weinige Nederlandse bedrijven die een plek binnen een bestaande sterke Duitse markt heeft weten te veroveren. Huidige en toekomstige studenten van de joint-degree master Nederland-Duitsland-Studies, die samen met de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster wordt aangeboden, kunnen vanaf september van de kennis en kunde van de ervaren ondernemer profiteren.

„Verbinding tussen theorie en praktijk tot stand brengen“

”Het is mijn doel om een zinvolle verbinding tussen theorie en praktijk tot stand te brengen, mede gebaseerd op mijn ruime ervaring binnen het familiebedrijf“, aldus Hoes. „Ik hoop de studenten nuttige handvatten aan te kunnen reiken om succesvol en met vertrouwen hun eerste stappen in de weerbarstige praktijk te kunnen gaan zetten. Daaraan heb ik zelf tijdens de start van mijn beroepscarrière zeker ook veel gehad. Ik kijk erg uit naar de kennisuitwisseling en samenwerking met de studenten.” Ook opleidingsvoorzitter Henning Meredig is ingenomen met de benoeming: “We weten dat veel van onze studenten in grensoverschrijdend werkende ondernemingen en instellingen terecht komen. We hopen hen met Robert Hoes als docent nog beter op de eisen van de arbeidsmarkt voor te bereiden.”

Contact met experts uit het werkveld

In december 2020 kwam de masteropleiding met veel lof uit een Europese accreditatieronde. Dat was vooral vanwege de zinvolle combinatie van beroepsvaardigheden en academische kennis in verschillende disciplines, zoals politiek en geschiedenis, taal en cultuur, en economie en recht. Het gastdocentschap in Nederlands-Duits ondernemerschap maakt onderdeel uit van een herzien masterprogramma dat per 1 september van start gaat. Nieuw is onder andere het vak Duits-Nederlandse vervlechting, waarbij studenten in contact komen met ervaren experts uit het werkveld.