Kategorien Business News

Nieuwe INTERREG-projecten in de Euregio Rijn-Waal

De INTERREG-stuurgroep voor het gebied van de Euregio Rijn-Waal heeft in december zes grensoverschrijdend INTERREG-projecten op het gebied van innovatie, cultuur en toerisme goedgekeurd.

Door de nieuwe initiatieven vloeit er de komende jaren ca. 14 miljoen euro in de Euregio Rijn-Waal. Dit bedrag stelt de Europese Unie ter beschikking vanuit het programma INTERREG Deutschland-Nederland, onderdeel van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Musea vertalen verhaal van de regio

Acht musea in de Euregio Rijn-Waal (Nederlands Openluchtmuseum, Museum Arnhem, Geldersch Landschap en Kasteelen, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Archäologisch Park Xanten, Museum Kurhaus Kleve, Museum Schloß Moyland en Museum Goch) vertellen aan de hand van diverse grensoverschrijdende thema´s zoals “De Romeinen”, “Hertogen en Graven” en de “Tweede Wereldoorlog” het historische verhaal over de grensregio. Centraal staan daarbij innovatieve concepten als gamification, geochaching, augmented reality en storytelling. Deze moderne toepassingen worden in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Hochschule Rhein-Waal ontwikkeld en moeten vooral jongeren overtuigen vaker een museum te bezoeken. Met apps met doorlopende verhaallijnen in de verschillende musea wordt de bezoeker gestimuleerd om meerdere musea aan weerszijden van de grens te bezoeken. Voor de promotie en marketing werkt de lead partner Stichting Erfgoed Nederland samen met diverse toeristische organisaties in de Euregio Rijn-Waal, zoals het RBT KAN en Niederrhein Tourismus.

Nieuwe route voor fietsers

In de Euregio Rijn-Waal liggen drie Oranjesteden: ’s-Heerenberg, Kleve en Moers. Een vierde Oranjestad, Apeldoorn grenst direct aan de Euregio Rijn-Waal. De projectpartners onder aanvoering van de Gemeente Montferland willen deze steden verbinden via een themafietsroute. De route het thema “In het spoor van de Oranjes” gekregen. Bij de ontwikkeling van de fietsroute is er speciale aandacht voor de kinderen, reeds bestaande barrièrevrije fietstrajecten en e-bikevoorzieningen, zodat de route breed toegankelijk wordt voor zowel gezinnen met kinderen als ouderen en mindervaliden. In het kader van het project wordt de route eenduidig bewegwijzerd en wordt er nieuw kaartmateriaal ontwikkeld. Ook worden er in samenwerking met musea, bezienswaardigheden, hotels en horecagelegenheden diverse arrangementen samengesteld. De fietsroute sluit aan op de Oranjeroute die het Duits Verkeersbureau in Amsterdam heeft ontwikkeld.

Zelfrijdende voertuigen gaan de grens over

Zelfrijdende auto´s hebben de toekomt. De eerste testexemplaren rijden al rond en dit worden er steeds meer. Ook in de Euregio Rijn-Waal rijden autonoom rijdende voertuigen. In het kader van het project zullen er o.a. op vliegveld Weeze tussen P2 en de aankomst- en vertrekhal en in de regio foodvalley tussen Ede en Wageningen tests met automatische shuttlevoertuigen (WEPods) plaatsvinden. Voor de shuttlevoertuigen zullen diverse nieuwe toepassingen worden ontwikkeld. Tevens zal de bestaande meet- en sensortechnologie die in de automotive en logistieke sector wordt gebruikt verder worden doorontwikkeld  Nieuw is dat er ook grensoverschrijdende routes getest zullen worden. Bijvoorbeeld tussen Vaals en Aachen of Enschede en Gronau. Hiervoor is het noodzakelijk dat de voertuigen aan de technische voorschriften en wet- en regelgeving in beide landen voldoen. Onderzoek en afstemming tussen de buurlanden met betrekking tot de geldende wet- en regelgeving is dan ook een belangrijk onderdeel van het INTERREG-project I-AT (Interregional automated transport). Het project is een initiatief van de Provincie Gelderland. De Provincie Gelderland werkt samen met drie kennisinstellingen en 32 bedrijven uit Nederland en Duitsland aan deze vervoerstechnologie van de toekomst.

Ondersteuning voor mkb bij digitalisering

Niet alleen in ons dagelijks leven, maar ook voor bedrijven speelt de digitalisering een steeds belangrijkere rol. Het is voor bedrijven, ook in het mkb, belangrijk op up to date te blijven en mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen. Het is echter met name voor kleinere bedrijven niet eenvoudig om alle ontwikkelingen op de voet te volgen en toe te passen. Het ontbreekt de bedrijven aan kennis, tijd en middelen om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die een verdergaande digitalisering van de bedrijfsprocessen biedt. Het INTERREG-project DIGIPRO wil ondernemers ondersteunen in hun digitaliseringsproces. Lead partner Oost NV biedt in samenwerking met Stichting RCT Gelderland, de Niederrheinische Industrie- und Handelskammer, LIOF, het Huis van de Brabantse Kempen en Hochschule Niederrhein GEMIT MKB-ers hulp bij hun digitale transformatie. Deze hulp wordt geboden in de vorm van workshops, product-, proces- en businessmodellontwikkeling, coachings, clustering met andere mkb’ers en kennisinstellingen in het buurland en shared facilities. De projectpartners willen door samenwerking met regionale ontwikkelingsmaatschappijen en intermediairs en Wirtschaftsförderungsgesellschaften 1600 bedrijven in het MKB ondersteunen.

Groene energie voor het MKB

In zowel Nederland als Duitsland is de bebouwde omgeving verantwoordelijk voor 30-40 % van het totale energieverbruik van deze landen. Door de realisatie van verschillende innovaties en nieuwe technologische producten wil het INTERREG-project Cleantech Energy Crossing een belangrijke bijdrage leveren aan de het halen van de klimaatdoelen van Nederland (-20 % CO2-uitstoot tot 2020) en Nordrhein-Wesfalen (-25 % CO2-uitstoot tot 2020). Om tot een vermindering en verduurzaming van de energiebehoefte te komen, zijn nieuwe technologieën en verbetering van bestaande technologieën nodig op het gebied van alternatieve en decentrale energieopwekking, -opslag en –transport. Daar ligt de mogelijkheid voor het MKB om te innoveren en zo kansen in de markt te grijpen. Met dit doel voor ogen hebben Stichting KIEMT en EnergieAgentur.NRW in een consortium van meer dan 30 MKB’ers, overige bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen het project Cleantech Energy Crossing ontwikkeld. De projectpartners werken samen om productinnovaties te ontwikkelen en de kennistransfer van kennisinstellingen naar MKB te bewerkstelligen. Het accent ligt daarbij op “sustainable heating & cooling”, “Batteries@home” en “micro-grid storage”. Voor producten binnen deze sectoren is al een nadrukkelijke marktvraag, ook van particulieren, die op zoek zijn naar producten en diensten, die bijdragen aan het comfort en energiebesparing voor thuis.

XTC-ID: een veelzijdig alternatief voor de barcode

Iedereen kent wel de streepjes- of barcode. Alle producten in de supermarkt hebben zo´n code. Deze code is niet alleen handig bij de kassa maar helpt ook bij het voorraadbeheer. Ook pakketjes die per post worden verstuurd worden vaak voorzien van een streepjescode of een QR-code. Deze codes kunnen echter door regen, transport enz. beschadigd raken. Een zogenaamde RFID-transponder is hiervoor niet gevoelig en wordt dan ook steeds vaker in de logistieke sector ingezet. De conventionele technologie is geschikt voor temperaturen tot max 125 °C, maar is nog niet geschikt voor extreme temperaturen of zware omgevingsinvloeden. Zo worden in de verpakkingsindustrie en de maakindustrie met name bij de productie van kunststoffen vaak hoge temperaturen bereikt. De projectpartners van het project XTC-ID (eXtreme Temperature RFID Transponder), een bedrijvenconsortium onder aanvoering van IMST GmbH uit Kamp-Lintfort en de Universiteit Twente ontwikkelen in het kader van dit INTERREG-project een RFID-chip die veel breder inzetbaar zijn en bestand is tegen deze hoge temperaturen.