Op 14 en 15 november as. organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een economische missie naar Duitsland met als thema groene waterstof. Deze vindt plaats onder leiding van Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers die internationaal actief zijn op het gebied van groene waterstof en die benieuwd zijn naar hun zakelijke kansen in Duitsland, kunnen zich hiervoor aanmelden. Ook koning Willem-Alexander zal bij onderdelen van de missie aanwezig zijn, evenals Theo Henrar, voorzitter van FME en tevens missieleider, en Yvette van Eechoud, plaatsvervangend directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen.
Nederland en Duitsland werken samen aan een grensoverschrijdende groene waterstofketen, bijvoorbeeld door te investeren in kennis en samen te bouwen aan nieuwe infrastructuur, productie- en invoercapaciteiten. Met name in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, maar ook in de rest van Duitsland, groeit de vraagt naar groene waterstof. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.
Grote kansen
De missie vindt plaats in Noordrijn-Westfalen, aangezien deze deelstaat het industriële centrum van Duitsland vormt. Noordrijn-Westfalen heeft een sterke maakindustrie en heeft daardoor veel kennis op het gebied van elektrolyse en brandstofcellen. Dit biedt ook voor Nederland kansen als productie-, import- en doorvoerhaven. Nederlandse bedrijven en instellingen kunnen veel bijdragen aan technologische uitdagingen in Noordrijn-Westfalen dankzij hightech-productie, componenten en grootschalige toepassingen van groene waterstof. Daarnaast heeft de deelstaatregering het doel om van Noordrijn-Westfalen een klimaatneutrale industrielocatie te maken. Daarvoor wordt de deelstaat voor 70 procent afhankelijk van waterstof, maar zal ook de CO2-uitstoot met 25 procent afnemen.
Voor wie?
Alle Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in de groene waterstofsector zijn welkom om deel te nemen aan de missie. Tijdens de missie kunnen zij:
- kennismaken met de Duitse markt;
- hun marktkansen onderzoeken;
- in contact komen met mogelijke Duitse zakenpartners, opdrachtgevers en/of Duitse overheden;
- al bestaande contacten in Duitsland versterken.
De missie biedt, mede dankzij de aanwezigheid van de staatssecretaris, de mogelijkheid om op een hoog niveau contacten te leggen of uit te bouwen.
Programma
Op de website van de RVO is een conceptprogramma voor de missie te vinden. Het definitieve programma wordt nog bekendgemaakt, maar in ieder geval zullen de volgende onderdelen plaatsvinden:
- informatieve deelsessies, zoals seminars of workshops;
- bedrijfs- en/of locatiebezoeken;
- netwerkevenementen;
- handelsreceptie/handelsdiner;
- individuele matchmaking (netwerkgesprekken op maat);
- lokale ondersteuning door de organisatie;
- lokaal vervoer (verbonden aan het missieprogramma).
Aanmelden en meer informatie
Deelname kost 950 euro per organisatie (maximaal één deelnemer per organisatie); hierbij zijn de collectieve programmaonderdelen inbegrepen. Reis- en verblijfskosten zijn niet inbegrepen. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 18 september aanmelden via deze link. Meer informatie is te vinden op de website van de RVO.