Ondernemersontbijt bij de Dorset Group: „Digitalisering speelt belangrijke rol in grensregio“

Hoe kunnen jonge mensen worden verleid om te studeren en werken in de regio Achterhoek? En hoe kan de digitale economie in de grensregio een boost krijgen? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens het ondernemersontbijt op 19 april 2018 bij de Dorset Group in Aalten. Circa 50 Nederlandse en Duitse ondernemers waren hier in de vroege ochtend aanwezig om te praten over smart hubs en digitalisering.

De Nederlandse en Duitse ondernemers waren op uitnodiging van het Internationaal Netwerkbureau, een INTERREG V A-project van leadpartners Gemeente Oude IJsselstreek en Wirtschaftsförderung Bocholt, naar Aalten getogen. Herman Rietman, een van de drie directeuren van de Dorset Group, presenteerde zijn bedrijf aan de hand van een interessante bedrijfsfilm. De Dorset Group heeft meer dan 100 medewerkers in dienst en produceert oplossingen voor de verwerking van organische reststromen, luchtreiniging, elektronische identificatie en stalinrichting. Het innovatieve productiebedrijf is onderverdeeld in drie afdelingen: ‘Green Machines’, ‘Identification’ en ‘Farm Systems’.

Regio branding

Na het welkomstwoord van Ted Kok, wethouder van de Gemeente Aalten, gingen Harold Vulink, innovatiemakelaar ACT/RCT Gelderland en Sandra Junier, manager Smart Hub Achterhoek, in op de thema’s van de dag: Smart Hubs en Innovatie Hubs. Ze gaven aan dat netwerken in de regio steeds meer samenwerken en concrete kaderprogramma’s aanbieden om de digitale economie een boost te geven. In een grappig YouTube-filmpje kwam aan de orde, dat vooral jonge mensen de regio verlaten om in de grote steden te gaan studeren. De vraag rees hoe deze jonge mensen verleid kunnen worden om in de Achterhoek te blijven, zodat ze als goed opgeleide vakkrachten beschikbaar zijn voor bedrijven in de regio. Smart Hub Achterhoek probeert studenten daarom actief naar de regio te halen. ‘Regio Branding’ was een steekwoord dat veelvuldig in de discussie opdook.

Advies voor startups

Lars W. Steinhoff, projectmanager münsterLAND digital e.V., lichtte tijdens zijn presentatie de werkwijze van Digital hub münsterLAND toe, dat is gevestigd in de haven van Münster. Hier kunnen startups zich profileren, netwerken en van elkaar leren. Het is de bedoeling om de digitale en fysieke wereld met elkaar te verweven en toegankelijk te maken. Naast de co-working-space in Münster vormen bedrijven en de Duitse Wirtschaftsförderungen ook een belangrijk netwerk van experts. Het ervaren team van Digital Hub münsterLAND staat startups met raad en daad terzijde.

Gedurende de bijeenkomst werd duidelijk dat digitalisering aan beide zijden van de grens momenteel een belangrijke rol speelt. Voor de aanwezige ondernemers was het interessant om te horen hoe je als ondernemers de concurrentie voor kan blijven door gebruik te maken van technologische ontwikkelingen.

Aankomende bijeenkomsten

Na het ontbijt namen veel ondernemers nog deel aan de bedrijfsrondleiding. Tot slot  wees Wendelin Knuf van het Internationaal Netwerkbureau nog op de aankomende bijeenkomsten die op het programma staan:

12 juni             Bijeenkomst bij voetbalvereniging FC Bocholt met als thema “Voetbal verbindt en faciliteert grensoverschrijdende zakelijke contacten”

21 juni             3D-café in de DRU-fabriek in Ulft

11 oktober      Grensoverschrijdend matchmakingevent in de Westfälische Hochschule, campus Bocholt.

Meer informatie over bijeenkomsten, spreekuren en services van het Internationaal Netwerkbureau is te vinden op www.internationaal-netwerkbureau.nl.