Onderwijspersoneel in Noordrijn-Westfalen voelt zich niet gezien

Onderwijspersoneel in Noordrijn-Westfalen voelt zich niet gezien

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen raken schoolhoofden steeds vaker gefrustreerd. Velen vragen zich af of hun baan nog wel de stress waard is. In een representatieve enquête gaf recentelijk bijna de helft van de schoolhoofden (46 procent) aan dat ze hun baan zeker niet of waarschijnlijk niet zouden aanbevelen aan anderen. In 2018 uitte slechts 14 procent van de respondenten zich dienovereenkomstig. Dit meldt de Rheinische Post.

Maatschappelijke problemen oplossen

Als belangrijkste stressfactor noemden veel schoolhoofden de steeds vaker geopperde bewering dat alle maatschappelijke problemen op school dienen te worden opgelost. “Of het nu gaat om een gebrek aan onderwijsvolwassenheid bij leerlingen, om mediavaardigheden, mediaconsumptie of mediaverslaving – de school moet aan de bak”, kritiseert vakbondsman Stefan Behlau tegenover de Rheinische Post. “Ook wat betreft de gevolgen van oorlogen en conflicten in de wereld, van getraumatiseerde kinderen en jongeren, moet allereerst de school er raad mee weten.”

Andere belangrijke stressfactoren zijn volgens het onderzoek administratieve taken en een groeiend takenpakket, schaarse middelen en overbelasting van het onderwijzend personeel. Ook overheerst bij velen de indruk dat er bij politieke beslissingen geen rekening wordt gehouden met de dagelijkse beslommeringen op school. Politici weten volgens hen gewoonweg niet hoe de realiteit op school er uitziet. 95 procent van de schoolhoofden was het eens met deze stellingen.

Onvoldoende voor onderwijsminister

Dorothee Feller, de Noordrijn-Westfaalse minister van Onderwijs namens de CDU, kreeg een dikke onvoldoende op de cijferlijst. 42 procent van de schoolhoofden gaf de deelstaatregering een cijfer “slecht” of “onvoldoende” voor haar schoolbeleid. “Als 95 procent van de collega’s zegt dat het beleid niet voldoende aandacht besteedt aan de schoolpraktijk, dient dit toch als verklaring voor zo’n beoordeling”, aldus vakbondsman Behlau. Noordrijn-Westfalen ligt hiermee overigens ongeveer in lijn met het landelijk gemiddelde. De enige keer dat het er zowel op nationaal als op deelstaatniveau beduidend beter uitzag, was voor de coronapandemie. Sindsdien is de stemming slecht.

“De verwachtingen zijn enorm, van alle kanten, maar scholen kunnen nu eenmaal niet alle problemen oplossen”, aldus onderwijsminister Feller tegen de Rheinische Post. “Het is vooral belangrijk dat ook ouders betrokken raken en samenwerken met de school. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanleren van mediavaardigheden of het verbeteren van de leesvaardigheid.”

Zij-instromers tegen lerarentekort

Uit het onderzoek bleek ook dat kinderen in Noordrijn-Westfalen bijzonder vaak les krijgen van mensen zonder onderwijsbevoegdheid. 80 procent van de scholen gaf aan dat ze op dit moment minstens één persoon als leerkracht in dienst hebben die deze bevoegdheid niet heeft. Volgens de cijfers worden regelmatig leraren in spe, die nog studeren, aangenomen, evenals zij-instromers. Dit past echter in de strategie van Noordrijn-Westfalen. De deelstaat werft juist deze groep mensen om het lerarentekort op te vangen.

X