“Ons streven is dat de grensregio als één regio gaat functioneren”

“Ons streven is dat de grensregio als één regio gaat functioneren”
Toon Bom van het Duitslandteam

De gemeente Enschede goes east: de grootste stad van Overijssel wil de banden aanhalen met de Duitse buren. Bij de gemeente is daarom een ‘Duitslandteam’ actief. Dit team zet zich in voor meer samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van economie, arbeid en onderwijs. Iedere maand verschijnt er een blog op AHA24x7 van een van de leden van het Duitslandteam. Dit keer is het de beurt aan Toon Bom, senior-adviseur Public & European Affairs.

De functie van Toon reikt verder dan alleen de grens tussen Nederland en Duitsland. Wel vormt Duitsland een belangrijk onderdeel. “Mijn rol is het verbinden van initiatieven in de grensregio’s met initiatieven die elders in Nederland, maar ook elders in Europa plaatsvinden. In Enschede gaan we uit van de eigen kracht. We zijn bezig werkzoekenden te bemiddelen naar Duitsland en aan de andere kant benaderen we actief bedrijven om ze te interesseren voor een vestiging in Enschede zodat hier werkgelegenheid ontstaat. We weten heel goed dat er allerlei belemmeringen kunnen zijn om over de grens te werken, maar door maatwerk te bieden kan het werken over de grens toch voor grote groepen inwoners aantrekkelijk zijn. EUREGIO verzorgt spreekuren zodat grenspendelaars niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.” Volgens Toon is kennisuitwisseling tussen de verschillende grensregio’s in Nederland essentieel. Ook de verbinding met Brussel en andere grensregio’s in Europa is belangrijk. “Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de grenspendel in Nederland bijna het laagst is van Europa. We willen weten waarom andere landen succesvoller zijn, terwijl we ondertussen in Enschede al goede resultaten behalen.”

Wegnemen van belemmeringen
Ander belangrijk agendapunt voor Toon is het oplossen van belemmeringen, zoals diplomaerkenning, hypotheekrenteaftrek, bereikbaarheid van werklocaties met openbaar vervoer en de Duitse taal en cultuur. “Kunnen we die belemmeringen opheffen, dan is het net zo makkelijk in Gronau of Münster te werken, als dat het is om in Almelo of Deventer te werken. Dat is wat we willen, maar dat kunnen we als gemeente niet alleen.” Minister Kamp heeft daarom samen met andere departementen en vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en Euregio’s het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeidsmarkt opgericht. Wethouder Patrick Welman vertegenwoordigt samen met de burgemeester van Coevorden de gemeenten in dit actieteam. Toon: “De afgelopen maanden vonden expertmeetings plaats, met als onderwerpen arbeidsbemiddeling, informatievoorziening, onderwijs en ondernemerschap. Samen met experts uit de grensregio’s is gekeken naar de belemmeringen, de oplossingen en wie die oplossingen mogelijk moet maken. Naar aanleiding van de expertbijeenkomsten wordt een actieplan opgesteld, waar vanaf september uitvoering aan wordt gegeven. Dan vinden conferenties plaats met Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen met het doel er een gezamenlijk actieplan van te maken.”

Van elkaar leren
Toon wil zich de komende periode vooral richten op het intensiveren van de samenwerking met andere grensregio’s, om zo te leren van elkaars projecten. “Ons streven is dat de grensregio op termijn als één regio gaat functioneren. Om dat te bereiken is kennis van de Duitse taal en cultuur essentieel.” Het onderwijs heeft hierin volgens Toon een belangrijke rol. “Leerlingen van beroepsopleidingen zoeken vaak een baan in de eigen regio. Wanneer banen bij Duitse werkgevers voor hen bereikbaar worden, vergroot dat de kans voor het vinden van een passende baan aanzienlijk.” Om elkaars werkwijze en cultuur te leren kennen, bestaat bijvoorbeeld het idee mensen werkzaam binnen de overheid stage te laten lopen aan de Duitse kant. Toon: “We willen ervoor zorgen dat we alle kansen benutten om interactie te hebben met de andere kant van de grens. Uiteindelijk hopen we dat de initiatieven van de overheid een katalyserend effect hebben op partijen en burgers in de stad. Om meer uit te wisselen en elkaar op te zoeken. En dan kan het heel snel gaan.”

X