“Een beetje mee kletsen, gedogen en ook serieuze zaken met een korreltje zout nemen. De Duitse psycholoog Reinhard Wolff (1949) is er ver mee gekomen tijdens zijn integratieproces in Nederland”, is te lezen op de omslag van Wolffs nieuwste boek ‘Oranje bomen’. Hierin blikt hij op luchtige en scherpe wijze terug op zijn integratieproces, waarin zijn levensmotto ‘lang leve de cultuurverschillen’ steeds weer van belang bleek te zijn.
Wolff verhuisde meer dan vijftig jaar geleden vanuit zijn Duitse ‘Heimat’ naar Groningen om er te studeren. Hij studeerde en werkte in zowel Nederland als Duitsland als psycholoog, loopbaancoach en intercultureel adviseur en spreker. In ‘Oranje bomen’ vertelt hij hoe dit jarenlange integratieproces in zijn werk ging. Daarbij gebruikte hij nieuwsgierigheid en belangstelling als remedie tegen vooroordelen. Hij schrijft over de ‘eigen-aardigheden’ van Nederlanders en Duitsers, maar ook over de omgang met het oorlogsverleden aan beide zijden van de grens. Inmiddels voelt hij zich in beide landen thuis met “twee zielen in zijn borst die het inmiddels uitstekend met elkaar kunnen vinden.”
Van Wolff verschenen eerder de publicaties Werkwoorden (2005), Lass Mal Sitzen (2010), Es Kommt Wohl Gut (2011) en Gepokt en Gemazeld (2021).