Orderportefeuille van Duitse bedrijven zorgwekkend

Als het orderboek leeg raakt betekent dit voor menig bedrijf dat het tijd is om de alarmbel te luiden. Momenteel is dit in hoge mate van toepassing op Duitsland als exportland bij uitstek. Bedrijven in Duitsland hebben minder orders dan ooit sinds de financiële crisis in 2009, aldus het ifo Institut in München. In een actueel rapport verwijst het onderzoeksinstituut naar een enquête onder 9.000 bedrijfsleiders en managers. Het gebrek aan orders betreft, zoals blijkt, 41,5 procent van alle bedrijven in alle sectoren. De gegevens over de ordersituatie werden in de eerste helft van oktober door de bedrijven aan de onderzoekers voorgelegd. Vooral de industriële sector, zoals metaal- en machinebouw en de elektroindustrie, ondervindt hinder van de ontoereikende vraag naar hun producten. Dit meldt die tageszeitung (taz).

Dalende vraag naar personeel

Volgens het ifo-rapport heeft de negatieve economische situatie in de Duitse industrie ook gevolgen voor andere sectoren, zoals de transportsector. Ook de dalende vraag naar arbeidskrachten wordt weerspiegeld in de enquête van het instituut: ongeveer twee derde van de recruitmentbureaus meldt eveneens een kwijnende orderportefeuille. Juridische en belastingadviseurs en accountants maken zich daarentegen nauwelijks zorgen. Volgens ifo is de behoefte aan advies in deze sector relatief onafhankelijk van de economische situatie vanwege de hoge mate van bureaucratie en regelgeving.

Hoop op routekaart economisch beleid

De uitslag van de recente verkiezingen in de Verenigde Staten en het uiteenvallen van de Duitse coalitieregering konden nog niet worden meegenomen in de onderzoeksresultaten. Het is volgens een ifo-woordvoerder “nog volledig onduidelijk hoe deze twee schokken de Duitse economie zullen beïnvloeden”. Volgens hem heeft de onzekerheid over het economisch beleid al lang bijgedragen aan de gespannen situatie. En die trend is sinds begin november enorm toegenomen. “Wat we nu eigenlijk nodig hebben, zijn duidelijke aankondigingen van politici en een routekaart voor het economisch beleid die bedrijven zekerheid biedt”, aldus de ifo-woordvoerder. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit nu gaat gebeuren, aangezien de verkiezingscampagne in Duitsland op het punt staat te beginnen.