Kategorien Business News

Pakketverzending groot struikelblok bij crossborder e-commerce

In de Nederlandse retailindustrie is crossborder e-commerce het snelst groeiende marktsegment, zo meldt Retailwatching. Toch ondervinden zowel retailers als consumenten hierbij problemen. De bezorging duurt langer en is vaak omslachtig, net als het betalingsverkeer. De bureaucratie werkt verstikkend, kortom, het vertrouwen in een goedlopend handelsverkeer is niet groot. Er zal dus nog veel moeten gebeuren om de buitenlandse online handel soepel te laten verlopen.

Het aantal Nederlanders dat in buitenlandse webshops koopt is ten opzichte van 2015 weliswaar met bijna een derde gestegen, toch winkelen de meeste Nederlanders nog steeds niet graag in het buitenland. Problemen met de bezorging, een gebrek aan vertrouwen en de weigering van buitenlandse webwinkels om aan buitenlandse klanten te verkopen zijn hiervoor de redenen. Het grootste deel van de grensoverschrijdende online aankopen wordt bovendien in China gedaan en niet in de EU. De Europese Commissie heeft in 2016 met succes een voorstel ingediend dat het zogenaamde ´geoblocking´ verbiedt. Maar in de praktijk blijkt deze niet goed te werken. Weliswaar zijn webwinkels voortaan verplicht om aan iedere Europeaan te verkopen, de levering van goederen en diensten is geen verplichting. Daardoor moet de consument in het vestigingsland van de verkoper vaak zelf voor een bezorgadres zorgen of het daar ophalen.

Wirwar van regels

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland wijt dit niet aan onwil van de verkopers, maar aan een wirwar van regels, procedures en kosten die een soepel lopend handelsverkeer bemoeilijken.  “Het lijkt op een dak op het huis leggen, terwijl de funderingen nog niet eens verankerd zijn.” Het plan om de btw-aangifte bij grensoverschrijdende verkoop te vereenvoudigen, kan wel op instemming van de branche rekenen. Al zijn de tachtig verschillende btw-tarieven in Europa niet bevorderlijk voor de buitenlandse handel.

Verschillende verzendtarieven

De verzending van pakketten naar het buitenland is ondoorzichtig en er worden zeer uiteenlopende tarieven gehanteerd. Postbedrijven die pakketten van elkaar overnemen, vragen daarvoor een vergoeding die bovenop de verzendkosten komt. Dat is voor de consument natuurlijk uiterst onaantrekkelijk. Pakketten die in Nederland worden verzonden met PostNL, worden in Duitsland door een derde partij afgeleverd. De kans op fouten wordt hierdoor groter, en het duurt gewoonweg langer als pakketten meerdere grenzen moeten overschrijden. Ook de trackingsystemen werken niet altijd even goed. Internationale vervoerders als DHL en UPS beschikken over een internationaal netwerk waardoor dit laatste wordt ondervangen, maar ze zijn wel duurder.

Deliver in Europe

De EU werkt ondertussen aan het online platform Deliver in Europe, dat voor meer transparantie en minder extra kosten moet zorgen. De Europese Commissie wil op deze manier zo gunstig mogelijke voorwaarden creëren voor consumenten en retailers bij grensoverschrijdende leveringen.