Aan de Fontys Hogeschool in Venlo studeren traditiegetrouw veel Duitsers. Om deze studenten naar hun onderwijsinstelling te kunnen vervoeren, richtte busmaatschappij Arriva in december 2016 een buslijn tussen Venlo en het Duitse Kaldenkirchen in. Deze lijn werd speciaal in het leven geroepen voor de Duitse studenten uit de regio Nettetal die aan de Fontys Hogeschool in Venlo studeren. De oprichting van de buslijn had echter niet het gewenste effect: studenten maken vanwege de ticketkosten nog altijd nauwelijks gebruik van deze bus. Een pilot met een grensoverschrijdend studentenreisproduct moet een einde maken aan deze lege spookbussen.
Wie aan een Duitse instelling voor hoger onderwijs studeert, heeft normaal gesproken recht op het zogenaamde ‘semesterticket’: een ov-abonnement waarmee gratis gebruik kan worden gemaakt van het openbaar vervoer in de Duitse regio waarin men studeert. De Duitse studenten van Fontys Venlo hebben hier echter geen recht op, omdat dit abonnement niet voor studenten aan Nederlandse onderwijsinstellingen geldt. Door hun Duitse woonplaats kunnen zij echter ook geen aanspraak maken op het Nederlandse studentenreisproduct van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hierdoor vallen zij tussen wal en schip. Duitse studenten zijn daardoor genoodzaakt het volledige tarief te betalen voor hun busreis tussen Kaldenkirchen en Venlo, wat flink in de kosten kan lopen.
Pilot grensoverschrijdend semesterticket
Arriva, Verkehrsverbund Rhein-Ruhr, Fontys Venlo en Stadt Nettetal willen daarom nu een eenjarige pilot met een grensoverschrijdend semesterticket opzetten. Met dit ticket kunnen studenten zowel doordeweeks als in het weekend tegen een lagere prijs van en naar Venlo reizen.
Hoe dit semesterticket er in de praktijk uit komt te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Waar Duitse onderwijsinstellingen hun studenten bijvoorbeeld kunnen verplichten om een semesterticket af te nemen, mag dat in Nederland niet. Fontys Venlo zou voor al zijn Duitse studenten een semesterticket kunnen afnemen bij Verkehrsverbund Rhein-Ruhr, maar loopt dan wel het risico dat niet alle studenten het ticket kopen: circa 75 procent van de Duitse studenten heeft volgens Arriva behoefte aan een semesterticket. Hierdoor zou Fontys Venlo met een kostenpost van 206.000 euro achterblijven. Stadt Nettetal heeft nu aangegeven Fontys Venlo financieel te willen ondersteunen. Gedurende de pilotperiode is Stadt Nettetal bereid om 42.000 euro bij te dragen. Wanneer de pilot start, is nog niet bekendgemaakt.