Kategorien Education News

Rijnland Instituut ontwikkelt euregionaal vaardighedenmodel met Nederlandse en Duitse onderwijsinstellingen

Het Rijnland Instituut in Emmen heeft samen met Nederlandse en Duitse onderwijsinstellingen een competentiemodel en methodiek ontwikkeld die inspelen op behoeften van grensregio’s. Dit initiatief stelt mbo-studenten in staat om zogeheten ‘euregionale competenties’ te ontwikkelen. Met deze vaardigheden kunnen studenten na hun opleiding in zowel Nederland als Duitsland aan de slag.

Grensregio’s hebben relatief meer te maken met personeelstekorten. Ook wordt het belang van grensoverstijgende samenwerking op het gebied van wonen, werken en zorg steeds groter. Om studenten goed voor te bereiden op het werken in een internationale omgeving is meer nodig dan alleen vakkennis.

Euregionale competenties

Het afgelopen jaar heeft het Rijnland Instituut daarom op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met Nederlandse en Duitse hogescholen en mbo’s, zoals de Hochschule Osnabrück, het Alfa-college, DCTerra, Berufskolleg Königstraße Gelsenkirchen en de Gewerbliche Berufsbildende Schule en Kaufmännische Berufsbildende Schule in Nordhorn, gewerkt aan een competentiemodel en methodiek waarmee mbo-studenten deze ‘euregionale competenties’ kunnen aanleren. Het gaat om specifieke vaardigheden die nodig zijn om na het afronden van een opleiding aan beide zijden van de grens te kunnen werken. Studenten krijgen hiermee de unieke kans om hun carrièrekansen te vergroten en bij te dragen aan de economische groei in de grensregio. Dit project is uitgevoerd in het kader van Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe en in samenwerking met de IT Hub Hoogeveen.

De ontwikkeling van het competentiemodel werd ondersteund door de MBO Raad en het Nationaal Europass Centrum Nederland (onderdeel van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)). Het is ook een stap richting de erkenning van mbo-diploma’s in beide landen. Mbo-diploma’s worden in Nederland en Duitsland over en weer namelijk nog niet erkend. Dit in tegenstelling tot hbo- en wo-diploma’s.

Bewezen model voor grensregio’s

De methodiek voor het aanleren van deze vaardigheden in zogenaamde ‘euregionale competentieontwikkelingslabs’ is wetenschappelijk onderzocht en getest. Hiermee is het Rijnland Instituut ook in staat geweest om het begrip euregionale competenties te definiëren. Met dit initiatief hoopt het Rijnland Instituut niet alleen de inzetbaarheid van mbo-studenten te vergroten, maar ook een oplossing te bieden voor grensregio’s elders in Europa die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben. Op Europees niveau was er al langere tijd een zoektocht gaande hoe studenten beter kunnen worden voorbereid op een carrière die zich over grenzen heen uitstrekt.

Het competentiemodel omvat een breed scala aan vaardigheden, waaronder taalvaardigheid, culturele competentie en vaktechnische kennis, die essentieel zijn voor het werken in een euregionale context. De methodiek biedt daarnaast praktische handvatten voor docenten om deze competenties effectief over te brengen.

Over het Rijnland Instituut

Het Rijnland Instituut, gevestigd in Emmen, is een kennisinstituut, expertisecentrum en samenwerkingsverband voor regionale ontwikkeling met verschillende partners in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland. Het Rijnland Instituut stimuleert het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis door en voor het regionale beroepsonderwijs (hbo en mbo) met als doel de grensoverstijgende samenwerking in het onderwijs en bedrijfsleven in de grensregio te versterken.