Het Rijnland Instituut bestond eind 2024 tien jaar. Dit decennium markeert een periode van grensoverschrijdende samenwerking, innovatie en impact in de grensregio. Met een sterke focus op business- en sociale innovatie is het instituut uitgegroeid tot een cruciale partner voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de regio. Tijdens het symposium van een van de projecten binnen Rijnland Instituut, het Interreg-project BiCoNet, werd deze mijlpaal gevierd met bijzondere aandacht voor de wetenschappelijke inzichten en praktijkgerichte projecten die het Rijnland Instituut heeft gerealiseerd.
Het Rijnland Instituut werkt al tien jaar vanuit de behoeften van de regio. Door wetenschappelijk onderzoek te combineren met praktijkgerichte oplossingen speelt het instituut een belangrijke rol in het versterken van grensoverschrijdende samenwerking. Deze aanpak maakt het mogelijk om niet alleen duurzame innovaties te ontwikkelen, maar ook de veerkracht van het mkb in de grensregio te vergroten. “Het Rijnland Instituut is uniek: een samenwerking tussen overheid, onderwijs, ondernemers en burgers in onze grensregio. De kracht ligt in het binationale ecosysteem, met een sterk netwerk van meer dan 1.500 bedrijven en partners. Dat biedt grote kansen,” aldus Raymond Wanders, wethouder van de gemeente Emmen, de stad waar het Rijnland Instituut is gevestigd. Hij onderstreepte ook het belang van projecten die inspelen op de behoeften van de regio en hoe deze bijdragen aan een toekomstbestendige grensregio.
Tien jaar innovatie en veerkracht
Het Rijnland Instituut heeft de afgelopen tien jaar talrijke projecten gerealiseerd om de grensregio sterker en innovatiever te maken. Door de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en praktijkgerichte programma’s heeft het instituut niet alleen kennis gedeeld, maar ook tastbare resultaten geboekt. Zo hebben bedrijven toegang gekregen tot grensoverschrijdende netwerken, zijn studenten voorbereid op internationale arbeidsmarkten en is bijgedragen aan duurzame en digitale transities.
Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar euregionale competenties. Dit wetenschappelijke werk biedt inzicht in hoe mensen en organisaties effectief kunnen samenwerken over landsgrenzen heen. Deze kennis wordt direct toegepast in projecten en programma’s, met als doel de regio toekomstbestendig te maken.
Blik op de toekomst
Na tien jaar kijkt het Rijnland Instituut met een stevige basis vooruit. Het blijft inzetten op innovatie die aansluit bij de behoeften van de regio. Business- en sociale innovatie zullen een centrale rol blijven spelen, met speciale aandacht voor thema’s zoals duurzaamheid, digitalisering en grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit.