Seinen op groen voor Drielandentrein tussen Nederland, Duitsland en België

Seinen op groen voor Drielandentrein tussen Nederland, Duitsland en België

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, de Belgische minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en de Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels van Mobiliteit en Infrastructuur hebben een intentieovereenkomst voor de nieuwe Drielandentrein getekend. Daarin staan afspraken die het mogelijk maken dat deze trein in december van dit jaar gaat rijden tussen Maastricht, Aken en Luik.

Uniek project

Nadat de betrokken vervoerders (NMBS, NS en Arriva) hadden aangegeven dat het mogelijk is om de trein te laten rijden, zowel financieel en technisch als qua capaciteit, geven de ministers via de intentieverklaring nu ook formeel de opdracht om de dienst op te starten. De Drielandentrein verbindt de drie grensregio’s zonder overstap met elkaar, waardoor het voor de inwoners gemakkelijker wordt om voor werk, school, familiebezoek of recreatie de trein te pakken. Vanaf december zal er ieder uur een trein rijden tussen Nederland, Duitsland en België.

Enorme klus

“Als je in een grensregio woont, is het belangrijk dat goed grensoverschrijdend openbaar vervoer ervoor zorgt dat je in de hele regio aan het werk kan of een opleiding kan volgen,” vertelt Heijnen. “Maar hoe logisch dit ook klinkt, in de praktijk is het een enorme klus om te realiseren. Treinen moeten worden aangepast, dienstregelingen moeten op elkaar aansluiten, vervoerders moeten samenwerken. Dankzij iedereens inzet en doorzettingsvermogen zorgen we ervoor dat deze trein kan gaan rijden. Mijn speciale dank gaat uit naar de Belgische minister Georges Gilkinet met wie we uitstekend hebben samengewerkt om dit mooie project mogelijk te maken. Ik ben heel trots op dit unieke project en kijk er naar uit om in december zelf met de Drielandentrein te kunnen reizen.”

Doorbraak binnen Europese samenwerking

Gilkinet sluit zich daarbij aan: “Met deze Drielandentrein kan je nog vlotter over de grenzen reizen. Dit project is een voorbeeld voor de Europese spoorintegratie. Het feit dat de verschillende operatoren hiervoor zo goed samenwerken en beleidsniveaus zo nauwkeurig op elkaar worden afgestemd, is een echte doorbraak. Reizigers krijgen nu meer bestemmingen, meer comfort en volledig toegankelijke treinen over de landsgrenzen heen. Dit past ook binnen de ambities die we inschreven in het nieuwe openbaredienstencontract dat de federale regering in december 2022 afsloot met NMBS, waarbij het spoor de ruggengraat van de mobiliteit vormt, ook tussen België, Duitsland en Nederland.”

Nieuw topproduct in Limburg

Van Gaans-Gijbels is blij dat er na vele jaren praten eindelijk handtekeningen zijn gezet: “De provincie Limburg heeft al in 2016 de basis gelegd om de grenzen te doorbreken door in de ‘Concessie Limburg’ treinen voor te schrijven die ook in de buurlanden kunnen rijden. Nu we in december 2023 definitief starten met de trein naar Luik, gaan we Nederland, Duitsland en België eindelijk echt met elkaar verbinden. De drie vervoerders slaan nu de handen ineen en daarmee kunnen we de reizigers een nieuw topproduct bieden in Limburg.”

Versterken economie

Binnen het Euregiogebied Maastricht-Aken-Luik is veel onderlinge samenhang en zijn er dagelijks veel verkeersbewegingen van mensen die voor vrije tijd, onderwijs of werk de grens over gaan. Door betere verbindingen kan de economie in deze regio nog verder groeien. Momenteel rijdt er vanuit België tussen Luik en Maastricht eens per uur een trein. Vanuit Nederland rijdt er tussen Maastricht en Duitsland vanaf dit jaar tweemaal per uur een trein: één naar Aken en één naar Herzogenrath. De Drielandentrein koppelt beide verbindingen aan elkaar zodat een overstap op station Maastricht niet meer nodig is. De nieuwe verbinding zorgt er ook voor dat er nieuwe directe verbindingen bijkomen. Zo zal Luik via de Drielandentrein verbonden worden met Maastricht Randwyck (Maastricht UMC+ en MECC) en Heerlen (Hogeschool Zuyd, Brightland Campus). Dankzij de Drielandentrein kunnen reizigers vanuit Nederland zonder overstap naar Luik en Aken. Op deze stations kunnen zij op een hogesnelheidstrein overstappen, waardoor steden als Keulen, Frankfurt, Berlijn, Brussel, Londen en Parijs een stuk dichterbij komen. Daarmee draagt de Drielandentrein ook bij aan het aantrekkelijker maken van de trein als alternatief voor korte vluchten.

Voorbereiding nog niet klaar

Om de Drielandentrein vanaf december te kunnen laten rijden, was veel werk nodig. Zo zijn de treinen omgebouwd, zodat ze ook op het Belgische spoor kunnen rijden en zijn er afspraken gemaakt over de inzet van zowel Nederlands als NMBS-personeel op het traject. Daarnaast moet voor december nog een aantal (praktische) zaken worden afgehandeld, zoals het vaststellen van de tickettarieven en het regelen van de kaartverkoop.

X