Kategorien News

Slechte vooruitzichten voor intercity Den Haag-Aken

De geplande intercity tussen Den Haag en het Duitse Aken komt er voorlopig niet. Uit een analyse van ProRail, die demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven gisteren naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat deze trein pas op zijn vroegst vanaf 2030 zou kunnen gaan rijden. In dat geval zouden er wel eerst honderden miljoenen in de infrastructuur moeten worden geïnvesteerd. Zelfs dan is echter de vraag of de intercity wel voldoende rendement zou opleveren.

In juni 2020 werd nog bekendgemaakt dat de intercity tussen Den Haag en Aken vanaf 2025 zou kunnen gaan rijden.

Verbinding kan niet kostendekkend worden

In de Kamerbrief laat Van Veldhoven weten dat er een jaarlijks exploitatietekort van 10 tot 15 miljoen euro wordt verwacht. Op het traject Den Haag-Aken kan de verbinding hoe dan ook niet kostendekkend worden. Mocht de trein pas vanaf Eindhoven gaan rijden, zou het tekort weliswaar kleiner zijn, maar nog altijd 6 tot 7,5 miljoen euro per jaar bedragen. Aanpassingen aan het station van Eindhoven zijn volgens Van Veldhoven hoe dan ook noodzakelijk: “De uitkomsten van de nadere verkenning van ProRail benadrukken nogmaals de noodzaak voor maatregelen rond station Eindhoven om dit station als (internationale) knoop verder te kunnen ontwikkelen.” Daar is al 50 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Directe verbinding is nauwelijks sneller en weinig reizigers

Of de intercity Den Haag-Aken er überhaupt gaat komen, is echter onzeker. Volgens Van Veldhoven is een directe trein nauwelijks sneller dan de verbinding met een overstap. De directe trein zou namelijk een lange stop in Eindhoven moeten maken en zou in Aken bovendien minimaal een half uur mogen wachten om weer terug te rijden. Daarnaast blijkt uit de analyse van ProRail dat de intercity maar weinig internationale reizigers oplevert: slechts 400 tot 700 per dag. Dat is volgens de analyse te wijten aan andere langeafstandsverbindingen naar Duitsland die sneller, korter en directer zijn, zoals de ICE Amsterdam-Frankfurt en de intercity Eindhoven-Düsseldorf.

Lees verder bij Treinreiziger.nl.