Op 20 november 2017 werd bekend dat de coalitieonderhandelingen tussen de christendemocratische CDU/CSU van Angela Merkel, de liberale FDP en de Groenen waren mislukt. De FDP trok zich uiteindelijk terug uit deze ‘Jamaica-coalitie’. De standpunten van de partijen lagen te ver uiteen, vooral op het gebied van immigratie. Twee maanden na de Duitse verkiezingen op 24 september 2017 was Angela Merkel weer terug bij af. De vraag rees: nieuwe verkiezingen, een minderheidsregering of toch met de SPD om de tafel? Dat laatste lijkt nu een serieuze optie.
Merkel wil binnen afzienbare tijd met de SPD gaan onderhandelen over een nieuwe Grote Coalitie. In eerste instantie liet partijleider Martin Schulz van de SPD weten niet beschikbaar te zijn als regeringspartij, vanwege de historische nederlaag van zijn partij na de verkiezingen in september. Toch gaat Schulz, onder druk van zijn eigen partij, om de tafel met Merkel. Woensdag 13 december vinden de eerste gesprekken plaats, ondanks veel kritiek vanuit de andere partijen. Niemand lijkt zin te hebben in een nieuwe ‘GroKo’ van CDU/CSU en SPD. Toch lijkt deze optie de meest haalbare, want Merkel ziet zowel nieuwe verkiezingen als een minderheidsregering niet zitten.
Beide partijen hechten veel belang aan de toekomst van de EU. Het ‘redden van Europa’ zien ze als hun grote opdracht. Maar op het gebied van sociale thema’s liggen de standpunten van beide partijen behoorlijk uiteen. Zo wil de SPD particuliere zorgverzekeringen afschaffen, de CDU niet. De SPD richt zijn pijlen op de gezondheidszorg, ouderenzorg en onderwijs. Echter, politici van de CDU en CSU hebben belangrijke eisen van de SPD op het gebied van gezinshereniging en de ‘Bürgerversicherung’ bij voorbaat al afgewezen. De SPD vindt dat Merkel aan zet is en de partij tegemoet moet komen.
Op woensdag 13 december zitten CDU-partijleider Angela Merkel, CSU-partijleider Horst Seehofer en de fractieleiders Volker Kauder (CDU) en Alexander Dobrindt (CSU) samen met partijleider Martin Schulz (SPD) en fractieleider Andrea Nahles om de tafel. De verwachting is dat er een tijdsplan zal worden besproken voor de onderhandelingen. Merkel wil echter zo snel mogelijk met de onderhandelingen beginnen. “Die Welt wartet darauf, dass wir agieren können”, aldus Merkel.