Succesvolle conferentie over buurtaalonderwijs op de basisschool

Succesvolle conferentie over buurtaalonderwijs op de basisschool
(c) Nachbarsprache & Buurcultuur

Jong geleerd is oud gedaan – iedereen die een vreemde taal leert, kan bevestigen dat dat waar is. In de grensregio kunnen kinderen daarom op diverse basisscholen al Duits leren. Het project ‘Nachbarsprache & Buurcultuur’ organiseerde daarom op 23 september de conferentie ‘Buurtalen op de basisschool – Ideeën en concepten voor grensoverschrijdende samenwerking’ in het Grafschafter Museum in Moers.

Om half 10 verzamelden de deelnemers aan de conferentie zich bij het museum. De dag begon met een begroetingswoord van Thomas Bongartz en Riet Steffann Janssen, waarna Sabine Jentgens en Heike Rolle een korte inleiding over het thema van de conferentie gaven.

Verschillen tussen Nederlands en Duits basisonderwijs

In de eerste workshopronde bezochten de deelnemers de workshop ‘Basisonderwijs op het snijvlak van systemen’, die werd gegeven door Horst Baranowski en Eddie van der Sluis. Zij presenteerden de tweetalige Euregio-Realschule uit Kranenburg en legden de verschillen tussen het Nederlandse en Duitse basisonderwijs uit. Aansluitend was er een levendige uitwisseling van eigen ervaringen en konden er vragen gesteld worden. Ook konden de docenten deelnemen aan de workshop ‘Scenisch spel in het vroege vreemdetalenonderwijs’, verzorgd door Angelika Lundquist-Mog.

(c) Nachbarsprache & Buurcultuur

Spelenderwijs spreekvaardigheid oefenen

Na een rondleiding door het museum en de lunch begon workshopronde 2. Kees van Eunen gaf de workshop ‘Tips, tricks en ideeën voor het leren van de buurtaal in het basisonderwijs’. Hij begon met een aantal spelletjes die ook in het onderwijs gedaan kunnen worden. De deelnemers aan de workshop gingen op in het spel en deden er alles aan om te winnen. Van Eunen vertelde daarna over drie spellen en toonde met behulp van enkele afbeeldingen hoe de spreekvaardigheid van scholieren geoefend kan worden.

Vragen stellen aan specialisten

Na deze workshopronde was het tijd voor koffie en thee en begon de vragenronde met specialisten. Zo was er een vertegenwoordiger van ‘Nachbarsprache & Buurcultuur’ aanwezig, een afgevaardigde van de Bezirksregierung Düsseldorf en personen van ondersteunende organisaties als Nuffic.

Na deze gesprekken met experts begon de laatste workshopronde. Inga Gryl verzorgde de workshop ‘Ruimtes leren lezen – ruimtes communiceren’, waar de deelnemers meer te weten kwamen over het werken in de klas met kaarten en de ruimtetheorie. Deelnemers konden ook de workshop ‘Buurtaalonderwijs op de basisschool – pedagogische principes in het dagelijks werk’ bezoeken, die door Peter Edelenbos werd gegeven. Na de laatste workshopronde was er nog gelegenheid voor netwerken en een terugblik.

X