Kategorien Business News

Succesvolle grensoverschrijdende samenwerking voor Netwerk GEP

Noordrijn-Westfalen is de belangrijkste handelspartner van Nederland en Nederland is op zijn beurt de belangrijkste handelspartner van de Duitse aangrenzende deelstaat. Ook op het gebied van industrie werken de buurlanden nauw samen. Een goede afspiegeling hiervan was te zien op de Hannover Messe, van 23 t/m 27 april jongstleden in het gelijknamige beurscomplex. Met 210.000 bezoekers en ruim 5.000 exposanten uit 75 landen was één van de belangrijkste industriële beurzen ter wereld weer een groot succes. Ook het INTERREG-project Netwerk GEP (Grenzeloos Efficiënt Produceren) was van de partij.

Samen met de Handwerkskammer Münster is Netwerk GEP al enkele jaren de drijvende kracht achter twee grensoverschrijdende gemeenschappelijke stands, die die bemand worden door ongeveer twintig Nederlandse en Duitse bedrijven. Centraal voor deze bedrijven staan grenzeloze toelevercompetenties en energie-efficiëntie. Niek Meijer, sales manager bij AFMI Verspanende Industrie, is erg enthousiast over de gemeenschappelijke stand. “We deden al voor de vierde keer mee aan de Hannover Messe. AFMI Verspanende Industrie heeft een Nederlandse en Duitse vestiging en ik bemande de stand dan ook met een Duitse collega. Het bevalt ons erg goed om samen met Nederlanders en Duitsers op de beurs te staan. We hebben een goede klik en je leert veel mensen kennen die je normaal gesproken misschien niet zo snel was tegengekomen.” Traditioneel organiseren Nederlandse instanties, zoals de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), busreizen naar de Hannover Messe voor Nederlandse ondernemers. Een bezoek aan de twee gemeenschappelijke stands, waarbij onder het genot van een hapje en een drankje wordt genetwerkt, is daarbij inbegrepen.

De gemeenschappelijke stand

Gesprekken als toegevoegde waarde
“De Hannover Messe was weer erg succesvol voor ons”, zegt Thomas Melchert, projectleider van Netwerk GEP en vicedirecteur van de Handwerkskammer Münster. “Er was veel interesse in het Netwerk GEP en er zijn heel waardevolle gesprekken gevoerd; niet alleen tussen ons en de bezoekers, maar ook tussen de bedrijven van de gemeenschappelijke stands onderling. Die gesprekken zijn echt de toegevoegde waarde van zo’n beurs. De samenwerking met Nederlanders bevalt ons heel goed en volgend jaar zijn we dan ook zeker weer aanwezig. We streven ernaar om dan het evenwicht tussen de Nederlandse en Duitse exposanten op onze stands nóg verder te verbeteren. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan één van de gemeenschappelijke stands zijn van harte welkom en kunnen contact met ons opnemen!”

Thomas Melchert van de Handwerkskammer Münster

Productieprocessen optimaliseren
Het Netwerk GEP ging in 2015 van start en ondersteunt kleine en middelgrote bedrijven uit de Nederlands-Duitse grensstreek door middel van een Lean&Green-check bij het optimaliseren van hun productieprocessen. Doelgroep zijn bedrijven uit de hout-, metaal- en kunststofverwerkende sector en de voedingsmiddelenindustrie. In het project wordt bovendien grensoverschrijdende samenwerking actief gestimuleerd: op informatieve bijeenkomsten, evenementen en beurzen komen Nederlandse en Duitse bedrijven met elkaar in contact en wordt er kennis en ervaring uitgewisseld. Projectpartners zijn de Handwerkskammer Münster, STODT Toekomsttechniek en Landkreis Grafschaft Bentheim.

Beperkt aantal checks beschikbaar
Het project Netwerk GEP loopt nog t/m september 2019. Bedrijven die graag met behulp van dit project hun productieprocessen willen optimaliseren wordt aangeraden zich snel aan te melden: er is slechts een beperkt aantal Lean&Green-checks beschikbaar.

Het project Netwerk GEP wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van Noordrijn-Westfalen, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung en de provincies Gelderland en Overijssel gecofinancierd.