Symposium Euregionaal Onderwijs: onderwijs, overheid en bedrijfsleven samenbrengen

Grenzen overwinnen en talent versterken – met dit gezamenlijke doel kwamen op 2 april onderwijsprofessionals, bestuurders en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven uit Nederland en Duitsland bijeen tijdens het Symposium Euregionaal Onderwijs 2025. Nog niet eerder waren zoveel betrokkenen uit de grensregio op één plek samengebracht om grensoverstijgend onderwijs verder te ontwikkelen. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in de steeds hechtere samenwerking binnen de Euregio en laat zien dat er al flinke stappen worden gezet richting een grenzeloze onderwijs- en arbeidsmarkt.

Samenwerking is essentieel om leerlingen en studenten in de Euregio de juiste vaardigheden (euregionale competenties) mee te geven voor een 360-gradenarbeidsmarkt. De bijeenkomst, georganiseerd vanuit de Interreg-projecten Euregionale Kenniswerkplaatsen (EKW) en Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL), bood dan ook een waardevol platform om ervaringen te delen, nieuwe inzichten op te doen en gezamenlijk oplossingen te vinden voor de uitdagingen binnen het euregionale onderwijs.

Inspirerende sprekers en interactieve sessies

Sfeerimpressie workshops. Foto © Ute Friederike Schernau.

Na de opening en een welkomstwoord door burgemeester Angela Stähler van de Stadt Münster en burgemeester Roelof Bleker van de gemeente Enschede, deelden sprekers zoals Matthias Schmied (Leiter Abteilung für Schule, Bezirksregierung Münster), Erwin Hoogland (Gedeputeerde Provincie Overijssel), Joris Bengevoord (voorzitter EUREGIO) en Fridse Mobach (CvB ROC van Twente) hun visie op Nederlands-Duitse samenwerking in het onderwijs. Hoogleraar Vincent Pijnenburg benadrukte in zijn keynote het belang van euregionale competenties in het onderwijs en op de arbeidsmarkt in de grensregio.

Workshops en ronde tafels boden deelnemers inzichten in innovatieve onderwijsmodellen, digitale leermiddelen en de samenwerking tussen Nederlands en Duits onderwijs. Een van de hoogtepunten was de workshop ‘Make & Escape’, waarin docenten digitale tools, waaronder drones, leerden toe te passen. Daarnaast bood de sessie ‘Talent voor de Euregionale arbeidsmarkt’ inzichten in hoe bedrijven aantrekkelijk kunnen blijven voor grenswerkers en hoe het onderwijs hierop kan inspelen.

Samenwerken aan de toekomst

Barbara Verbeek, projectleider van de Euregionale Doorlopende Leerlijn blikte tevreden terug: “Dit symposium heeft waardevolle netwerken versterkt en verdiept. Het feit dat we hier met zoveel betrokkenen uit de EUREGIO samenkomen, is een belangrijke mijlpaal. Het laat zien dat we euregionaal onderwijs steeds concreter vormgeven en dat we samen bouwen aan een sterke euregionale arbeidsmarkt.”

De uitkomsten van het symposium worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de Euregionale Doorlopende Leerlijn en de Euregionale Kenniswerkplaatsen. Meer informatie is te vinden op de websites van de betrokken projecten.